Lenin laptoppal, Marx bőrdzsekiben

Az oroszok több mint 80 százaléka sem a csökkenő életszínvonal ellen tiltakozva, sem pedig politikai jelszavakkal nem menne ma az utcákra, mint öt évvel ezelőtt. Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy csendes, túlzás nélkül unalmas kampány után e hét végén a Kreml pártja ismét magabiztosan szerzi meg az abszolút többséget a dumában.

Sztálin elektronikus cigarettát szív, Lenin farmerban, hipszter sapkában, laptoppal, az oldalán okostelefonjával babráló lánnyal, Marx pedig bőrdzsekiben, a hóna alatt A tőkével sétálva jelenik meg a kommunisták választási plakátjain. A kommunista panteon ilyetén újra pozicionálásával a szentpétervári művész, Igor Petrigin-Rogyionov a bolsevikok mai utódainak megújulását hivatott megjeleníteni. A Gennagyij Zjuganov vezette KPRF ezzel a fiataloknak üzeni, hogy a kommunizmus ma is időszerű és trendi. A manapság alapvetően a nyugdíjasok voksaival számoló párt még a vegyes harcművészetek, az MMA mesterét, az Oroszország mellett az elmúlt években kiálló, állampolgárságot kérő amerikai Jeff Mansont, a „Hóembert” is bevetette a fiatalok megnyerésére, ám így is legfeljebb Őfelsége első számú ellenzékének szerepét őrizheti meg. Zjuganovéknak a jelek szerint ezúttal ezért a pozícióért is meg kell küzdeniük, hiszen erősen a nyakukra jött a Krím visszatérésének hullámán a patrióta ellenzék zászlóvivőjévé vált, harsányságából közben visszavevő Vlagyimir Zsirinovszkij LDPR-je. A nevükben liberális demokraták és a kommunisták 15 százalék körüli eredményre számíthatnak, s rajtuk kívül az ötszázalékos küszöb átlépésével küszködő Igazságos Oroszországgal egészülhet ki az „udvari ellenzék” köre. A 14 listát állító pártból sem a Jablokónak, sem a nyugdíjasok pártjának, sem az új alakulatoknak nincs esélyük a dumába jutni, s Vlagyimir Putyin legádázabb ellenségeként a Mihail Kaszjanov vezette PARNASZ is mindössze 1-2 százalékra számíthat. Jellemző, hogy a Moszkva központi kerületében induló jelöltjük, a nyugati és a liberális média állandó szereplőjének számító, a hatalmat folyamatosan és keményen bíráló professzor Andrej Zubov népszerűsége is csak mikroszkóppal látható, kétszázalékos.

Mindent visz ugyanakkor viszonylagos gyengülése ellenére is a biztos választók körében 40 százalékos támogatottságot élvező Egységes Oroszország, amely az egyéni körzetekben bejutó képviselőivel együtt az alsóházban megközelítheti az alkotmányos, kétharmados többséget. Erre ugyan semmi szüksége a Kreml pártjának, ám az eredmény mindenképpen igazolhatja a rendszer stabilitását és mindenek előtt a 2011-es, a hatalmat sokkoló tüntetéseket követő újrahangolás sikerességét. A Kreml az elmúlt években sokat tett a bizalom visszaszerzéséért. Az országos választási bizottság elnöke a sokat bírált Vlagyimir Csurov helyett a jogvédő Ella Pamfilova lett, aki a megméretés átláthatóságát volt hivatott demonstrálni. A kampány valóban botrányoktól mentesen zajlott, s minden korábbinál több párt állíthatott listát. A versenyt erősíti közben, hogy 2003. után újra vegyes rendszerben zajlik a választás, így a 450 képviselő felét listán, míg a másik felét egyénileg választják. A hatalom azért semmit sem bízott a véletlenre. A tudatosan visszafogott kampányt folytató Egységes Oroszország győzelmét segíti, hogy a választásokat a szokásos decemberről szeptemberre hozták előre, így lerövidült és a nyári szabadságok idejére esett a kampány. A kampány így a hatalom megelégedésére lényegében elment az oroszok többsége mellett. A legfrissebb felmérések szerint a nézők 53 százaléka kapcsolt át másik csatornára, amikor a pártok vitája kezdődött, s általában véve is, az oroszok nagyjából felét hidegen hagyja a politika.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »