Lengyelországnak üzent a Velencei Bizottság

Aláássa a demokráciát a lengyel alkotmánybíróság hatékonyságának korlátozása

Aláássák a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot az alkotmánybíróság hatékonyságát korlátozó lengyel jogszabály-változások – állapította meg pénteken kiadott közleményében a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete elfogadhatatlannak minősítette az alkotmánybíróság hatékonyságának korlátozását.

Mint írták, ez ugyanis megbénítja az annak biztosítására szolgáló mechanizmust, hogy nemzeti szinten is kezelni lehessen az európai és nemzetközi normákkal való esetleges ütközéseket.

A testület az állásfoglalás főbb pontjait ismertető közleményében hangsúlyozta, hogy a törvénymódosítások nemcsak a jogállamiságot, de a fékek és ellensúlyok csorbítása révén a demokratikus rendszer működését is veszélybe sodorják.

A Velencei Bizottság pénteki plenáris ülésén elfogadott dokumentumában a jogállamiság és a varsói alkotmánybíróság ítéleteinek tiszteletben tartására és végrehajtására szólította fel Lengyelországot. Ezzel arra utalhattak, hogy bár a lengyel alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek ítélte a róla szóló törvény sokat vitatott módosítását, a kormány azt közölte, hogy az ítéletet nem teszik közzé a jogi közlönyben, s így az nem is válhat hatályossá.

A Velencei Bizottság szerint ez a példa nélküli lépés tovább mélyítené az alkotmányos válságot Lengyelországban.

A testület a lengyel parlamenti többséget és az ellenzéket is arra sürgette, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a helyzet megoldása érdekében. Kiemelték, hogy a jelenlegi és a korábbi parlamenti többség is tett alkotmányellenes lépéseket.

“A Velencei Bizottság állásfoglalása alapot teremt számunkra, hogy párbeszédet indítsunk Lengyelországgal, amit akkor fogok megtenni, amikor április elején Varsóba látogatok” – mondta Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára.

Szakértők szerint a testület valamelyest finomított a dokumentum nyelvezetén a korábban kiszivárgott állásfoglalás-tervezethez képest.

Az Európai Bizottság nemrégiben arról számolt be, hogy áprilisban megkezdi a Velencei Bizottság állásfoglalásának tanulmányozását, ami megnyithatja az utat a lehetséges uniós szankciók előtt.

A Velencei Bizottság február elején indított vizsgálatot a lengyel alkotmánybírósági törvény módosításáról, mégpedig a lengyel külügyminisztériumnak a reformot ért bírálatok nyomán előterjesztett kérésére.

Az új lengyel parlament – a konzervatív Jog és Igazságosság (Pis) párt képviselőinek többségével – tavaly decemberben fogadta el az alkotmánybírósági törvény vitatott módosítását. A jogszabály kulcseleme, hogy nagy súlyú ügyekben a testület az eddiginél több bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat csak érvényes határozatokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »