Lengyelországban az élelmiszer kétszer olcsóbb, mint Ukrajnában, az átlagfizetés pedig háromszor magasabb

Lengyelországban az élelmiszer kétszer olcsóbb, mint Ukrajnában, az átlagfizetés pedig háromszor magasabb

Kijevben az élelmiszerárak 60-100%-kal magasabbak, mint a lengyel fővárosban, Varsóban.

Ugyanakkor az ukránok átlagosan háromszor kevesebbet keresnek, mint a lengyelek

– írja az Unian.ua hírportál.

Például az uborka kilogrammja Varsóban 14,9 hrivnya, Kijevben pedig 23 hrivnya, a cékla Lengyelországban 9 hrivnya, Ukrajnában 15 hrivnya, a paradicsom Lengyelországban 26,1 hrivnya, Ukrajnában 40 hrivnya.

Ugyanakkor 2021-ben Lengyelországban az átlagfizetés havi 5,5 ezer zloty (1445 ezer dollár), Ukrajnában pedig az átlagfizetés havi 13,5 ezer hrivnya (500 dollár).

Ezenkívül az élelmiszerárak Ukrajnában gyorsan emelkednek.

Hírdetés

Az Állami Statisztikai Szolgálat szerint tavaly májushoz képest a napraforgóolaj ára rekord mértékűen 75,2%-kal, a cukor 67,2%-kal, a tojás 34,4%-kal, a kenyéré pedig 16,6%-kal emelkedett.

Az ukrán Agrárgazdasági Klub adatai szerint a csirkehús ára júniusban 16%-kal emelkedett. A káposzta ára duplájára, a cékla 1,6-szorosára, a sárgarépa pedig 78%-kal drágult.

Ugyanakkor az élelmiszer-termelők azt jósolják, hogy

a következő hónapokban az árak további 10-15%-kal emelkednek majd.

Az ukrán termékek drágulásának egyik oka a szakértők szerint a közüzemi szolgáltatások drágulása, amelyet a gyártók az árba fektetnek be.

Ehelyett Lengyelországban a gazdák támogatást kapnak az államtól, modernizálhatják a gazdaságokat és alacsonyabb élelmiszerárakat határozhatnak meg.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »