Lengyel vezérkari főnök: Teljesértékű háborúra kell felkészülnünk

Lengyel vezérkari főnök: Teljesértékű háborúra kell felkészülnünk

Lengyelország rohamléptekben növelné meg katonái számát, és egyúttal emelni fogja a Fehéroroszországgal közös határszakasz katonai védelmét is. Wieslaw Kukula lengyel vezérkari főnök szerint pedig „teljesértékű háborúra” kell felkészülni.

Kukula szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Lengyelországnak egy totális háborúra, és nem aszimmetrikus konfliktusra kell felkészülnie, ezért megpróbál egyensúlyt találni a határvédelem és a kiképzés feladatainak n növelése között.

A sajtótájékoztatón Kukula helyettese is megszólalt. Pawel Bejda az újságíróknak azt mondta, a Lengyelország keleti határát védő katonák létszámát a jelenlegi 6 ezerről 8 ezerre fogják emelni, és további 9 ezer katona készen áll arra, hogy 48 órán belül felsorakozzon a határnál.

A lengyel hadsereg létszáma tavaly 190 ezer volt, Varsó most azt tervezi, hogy  pár év alatt 300 fősre növeli katonáinak számát.

A két katonatiszt elmondása szerint jelenleg magas a katonai szolgálatra önként jelentkezők száma, ám ez hosszútávon nem fenntartható állapot, ezért a hadseregnek „fel kell oldania azt a dilemmát”, hogy a most jelentkezőket mind felveszik a hadsereg kötelékébe, még akkor is, ha erre nincs elkülönítve megfelelő nagyságú költségvetési keret.

Hírdetés

Lengyelország az orosz-ukrán háború miatt a GDP arányában 4 százalékra növeltek katonai kiadásait, többnyire amerikai és dél-koreai fegyvereket és haditechnikát vásárol.

A lengyel-fehérorosz határon 2021 óta pattanásig feszült a helyzet. Fehéroroszország azzal vádolta a lengyeleket (részben jogosan), hogy támogatták a 2020-as (ténylegesen elcsalt) belarusz elnökválasztások után kitört országos szintű tüntetéseket és az ellenzéket.

2021-ben Fehéroroszország szó szerint Közép-Ázsiából importált migránstömegeket, hogy azokat erőszakkal vagy a nyugati jóléti juttatások ígéretével áttolja a lengyel határon humanitárius és biztonsági válságot okozva ezzel a lengyel oldalon.

Lengyelország ugyanakkor lehetővé teszi, hogy területén keresztül jussanak el a nyugati katonai támogatási csomagok, fegyverek, muníció és haditechnika Ukrajnába. Ez nem csak azt jelenti, hogy átengedik az eszközöket a határon, hanem hogy biztosítják az ehhez szükséges kiterjedt logisztikai feltételeket is.

Körkép.sk, Štandard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »