Lengyel misszióval erősítik a szerb–magyar határt

Lengyelország több tucat határőrt és rendőrt küld Magyarországra, a magyar–szerb határhoz – közölte pénteken a lengyel közszolgálati televízió hírcsatornája, a TVP Info. Az egyik lengyel biztonsági hírportál rendőrségi forrásokra hivatkozva írta: a kontingens 25 határőrből és 25 rendőrből áll.

A szombaton kezdődő magyarországi lengyel határvédelmi missziót a lengyel belügyminiszter jelentette be hétfőn, Mariusz Blaszczak akkor a határőrség „25 tisztviselőjéről, valamint lengyel rendőrökről” beszélt. Blaszczak júliusban, a visegrádi országok (V4) – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – belügyminisztereinek varsói tanácskozásán helyezte kilátásba a lengyelek újabb magyarországi misszióját.

Lengyelország tavaly novemberben is küldött 55 határőrt Magyarországra, akik csaknem egy hónapig a magyar rendőrséggel együtt részt vettek a magyar–szerb határ védelmében. Feladatuk a zöldhatár őrzése, gyalogos, illetve gépkocsizó járőr- és figyelőszolgálat ellátása, valamint a mélységben végzett ellenőrzések támogatása volt.

A TVP Info közölte: az újabb misszióban az úti okmányok valódiságának vizsgálatára, valamint a személyazonosításra szakosodó lengyel szakértők is részt vesznek. A kontingensnek négy női tagja van, közülük az egyik elmondta a tévének, hogy beszél magyarul.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »