Lengyel-magyar ifjúsági találkozó lesz Budapesten

Lengyel-magyar ifjúsági találkozó lesz Budapesten

BUDAPEST. Lengyel-magyar ifjúsági találkozót és kegyképkoronázást tartanak a budapesti Szent István-bazilikában és az elõtte lévõ téren június 30-án.

A találkozón Erdõ Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szentmise keretében megkoronázza a czestochowai Fekete Madonna kegykép Szent István-bazilikában lévõ másolatát. A szentmise után lengyel-magyar ifjúsági találkozót tartanak a Szent István téren koncertekkel, táncházzal.   

A rendezvényre több száz fiatal érkezik Lengyelországból – közölte Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Felidézte: háromszáz évvel ezelõtt XI. Kelemen pápa koronázta meg a lengyelországi czestochowai pálos kolostorban lévõ Fekete Madonna kegyképet. A kép azonban nemcsak a lengyelek számára fontos jelkép, hanem a magyar-lengyel kapcsolatokban is lényeges kötelék. Hiteles másolatát 2011-ben ajándékozták a czestochowai pálosok a Szent István-bazilikának – mondta a szószóló.   

Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a bazilika plébánosa úgy fogalmazott: a lengyel-magyar barátság egyik pillére a mindkét nép számára fontos Mária-tisztelet, ezért a kegyképkoronázás jó alkalom a két nép kapcsolatának erõsítésére.   

Az esemény fõvédnökei: Kövér László, az Országgyûlés elnöke és Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke.   

A legfontosabb lengyel zarándokhelyként számon tartott czestochowai kolostort 1382-ben alapították magyar pálosok. Miután 1786-ban II. József a pálos rendet is feloszlatta a Habsburg Birodalom területén, csak Krakkóban és Czestochowában maradt meg egy-egy kolostoruk. A pálosok 1934-ben onnan szervezték meg visszatelepülésüket a Gellért-hegyi sziklatemplomba és kolostorba.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »