Lengyel franchise hálózatot vett a Duna House

Megvette a Duna House Holding Nyrt. (DH) a Lengyelország legjelentősebb ingatlan- és hitelközvetítő franchise hálózatát tulajdonló Metro House cégcsoportot, a csütörtökön lezárult tranzakcióval a Metro House 100 százaléka a DH tulajdonába került – tette közzé a Duna House Holding a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tájékoztatás szerint a befektetett összeg egy részét 91 500 Duna House-részvénnyel egyenlítették ki, a fennmaradó rész finanszírozása banki hitelből történik. A tranzakció eredményeként a Metro House többségi tulajdonosa, az MKC Investments sp. z.o.o. a DH 3 százalékos tulajdonosává vált.

A Metro House-cégcsoport 2006-ban kezdte tevékenységét Lengyelországban, jelenleg 80 irodával és több mint 600 értékesítővel működik a magyar piacnál jóval nagyobb, 38 milliós lengyel piacon. Üzleti modellje hasonlít a Duna House tevékenységéhez, vagyis a franchise hálózat mellett saját irodákat működtet, és hitelközvetítési tevékenységet végez.

A Metro House-cégcsoport konszolidált árbevétele tavaly körülbelül harmada volt a Duna House-csoport árbevételének, az eredményesség szempontjából pedig 2015 második felétől kezdett profitot termelni a közlemény szerint.

A Duna House-csoport értékesítésből származó nettó árbevétele 2015-ben 24 százalékkal, 2,8 milliárd forintra emelkedett, adózott eredménye 31 százalékkal, 966 millió forintra nőtt.

A társaság törzsrészvényei 2015. október 28-án kerültek fel a BÉT terméklistájára, ám egyelőre nem kereskednek velük. A részvények nyilvános értékesítése tavaly november elején kezdődött, a társaság azonban az értékesítés felfüggesztését kérte. Ennek indoka, hogy a részvényértékesítés időszaka alatt olyan törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amely a kibocsátó egyik üzleti szegmensének – a hitelközvetítésnek – a teljesítményét befolyásolhatja. Az idén januárban a Duna House június 30-ig haladékot kapott a tőzsdei kereskedés megkezdése iránti kérelem benyújtására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »