Lengyel elnök: a V4 legyen a koronavírus-járvány utáni európai fejlődés pólusa

Lengyel elnök: a V4 legyen a koronavírus-járvány utáni európai fejlődés pólusa

A visegrádi csoport (V4) legyen a koronavírus-járvány utáni európai gazdasági fejlődés pólusa – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Varsóban, üdvözölve a regionális csúcstalálkozóra megérkezett miniszterelnököket.

Andrzej Duda arra biztatta a V4 kormányfőit, hogy közös álláspontot dolgozzanak ki az EU 2021-2027-es költségvetési tervezetéről, és hatékony tárgyalásokat folytassanak erről az uniós színtéren.

–  fogalmazott, hozzátéve: ehhez ambiciózus, a fejlődésen, az európai kohézión és a komoly infrastrukturális fejlesztéseken alapuló, “az európai gazdaságot térségünkben is serkentő” uniós költségvetésre van szükség.

Például a menekültek átirányításának  kérdésében az óriási nyomásgyakorlás ellenére kezdettől fogva igazuk volt – jelentette ki Duda. Aláhúzta: a V4 nem egyezik bele a befogadó országok, valamint a menekültek beleegyezése nélküli átirányításába.

Hírdetés

– tette hozzá.

Úgy látta: a jelenleg megújuló migrációs válság idején a V4 alapfeladata a határok biztosítása, ezáltal az állampolgárok biztonságának megőrzése, a migrációt kiváltó konfliktusok helyszíni kezelése.

Az uniós költségvetési tervezetet illetően péntek reggel, a V4-csúcstalálkozót megelőzően, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő  a  szlovák hivatali kollégájával, Igor Matovičcsal  közös sajtóértekezleten örvendetesnek nevezte, hogy Varsó és Pozsony, de az egész V4 is nagyon hasonló álláspontot képvisel.

A V4 kormányfői Duda beszédét követően a varsói Belweder elnöki palotában értekeznek, ezután közös sajtóértekezletet tartanak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »