Lengvarský: semmi akadálya, hogy bizonyos csoportok számára kötelezővé tegyék a védőoltást

Lengvarský: semmi akadálya, hogy bizonyos csoportok számára kötelezővé tegyék a védőoltást

A rizikócsoportok tagjainak kötelező oltása kérdésében megoszlik a koalíció véleménye. Az OĽaNO és a Za ľudí tárgyalna a kérdésről, az SaS nem képvisel egységes álláspontot. A Sme rodina ellenzi a kötelező oltást. A koalíció képviselői megerősítették, hogy Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter rendelet útján is szabad utat adhat a kötelező oltásnak. Utóbbi kijelentette, hogy egyelőre nem szándékozik kötelezővé tenni a vakcinát.

„Igen, Lengvarský maga is bevezetheti” – jelentette ki újságírók előtt Jana Bittó Cigániková (SaS), az egészségügyi bizottság elnöke. Hozzátette: az SaS frakciója nem képvisel egységes álláspontot a kérdésben, de ő maga nem tiltakozna, ha az egészségügyi miniszter a kötelező oltás mellett döntene. „Más kérdés, hogy ez megvalósítható és ellenőrizhető-e a gyakorlatban” – mondta.

„Jogi szempontból az ügy az egészségügyi miniszter és a tiszti főorvos kezében van, akik rendeletileg is kötelezővé tehetik az oltást” – mutatott rá Pčolinský, hozzátéve: a Sme rodina nem vétózhatna meg egy ilyen rendeletet.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakciójának vezetője szerint jelenleg minden lehetőség adott.

„Ha ez a kérdés felmerül, mindig két érdek, nevezetesen a magánszféra és a közérdek védelme között kell egyensúlyt teremtenünk. Az államnak joga van azt mondani, hogy legyen kötelező a védőoltás, mert vissza kell szorítania bizonyos típusú betegségeket, amelyek legyőzése létfontosságú lehet az ország és a nemzet számára” – mutatott rá Juraj Šeliga parlamenti képviselő és a Za ľudí párt alelnöke.

Hírdetés

Úgy véli, a kötelező oltás esetében két alkotmányos feltételnek kell megfelelni. Egyrészt egyértelműen meg kell határozni a célcsoportot – ez esetben ez az idősebb korosztály –, másrészt az államnak felelősséget kell vállalnia, és kárpótolnia az oltottakat az esetleges mellékhatásokért. Szerinte ezek a feltételek adottak, ezért támogatja a kötelező oltást.

Lengvarský hétfőn kijelentette:

Az ezt lehetővé tevő rendelet lehetséges végrehajtásának technikai részleteiről azonban még egyeztetni kell. Kedden hozzátette: a koalíciós ülésen megállapodás született arról, hogy az egészségügyi minisztérium kidolgoz egy jogi elemzést a kötelező oltással kapcsolatban. Ez utóbbi foglalkozna azzal a felvetéssel is, hogy az oltatlanok járuljanak hozzá a kezelésük költségeihez.

A tárcavezető feltételezi, hogy egy hónapon belül készülhet el az elemzés, ezt követően születhet döntés a kérdésben. „Olyan megoldást kell találnunk, amely egyértelmű, végrehajtható, és nem terheli le az egész közegészségügyi rendszert olyan bírságok behajtásával, amelyek nem motiválják az embereket” – jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: egyelőre nem szándékoznak bevezetni a kötelező oltást. A kormány azt szeretné, ha az emberek önként oltatnák be magukat.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »