Lengvarský: Elkészült a kötelező oltás bevezetésével foglalkozó jogi elemzés

Lengvarský: Elkészült a kötelező oltás bevezetésével foglalkozó jogi elemzés

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

Elkészült a kötelező oltás bevezetésének lehetőségével foglalkozó jogi elemzés – jelentette be a szerdai kormányülés után Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter. Elmondása szerint a dokumentumot először Eduard Heger kormányfőnek szeretné bemutatni.

A miniszter megismételte, hogy a kötelező oltás kérdést szakértői körben tárgyalják, de a végső döntést politikai szinten fogják meghozni.

„Én személy szerint továbbra is a kötelező oltás mellett állok, legalább a kiválasztott veszélyeztetett korcsoportok körében“

Hírdetés

– mondta a miniszter, aki a kritikus infrastruktúrában dolgozókat és az időseket említette.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter, aki Lengvarskýval közösen dolgozta ki az elemzést, azt nyilatkozta, hogy számos olyan okot vizsgáltak meg, amelyek miatt potenciálisan bevezethető lenne a kötelező védőoltás, többek között a foglalkozás és az életkor szempontjából is. A levont következtetésekről elsőként ő is a kormányfőt akarja tájékoztatni.

A kormány által elfogadott határozat értelmében az elemzésnek a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetésének lehetőségeivel kell foglalkoznia, illetve annak lehetőségével, hogy korlátozzák az egészségügyi ellátás állami egészségbiztosításból történő finanszírozását olyan koronavírusos betegek esetében, akik saját elhatározásból nem oltatták be magukat.

A kötelező oltás ellen foglalt állást több miniszter is, többek között Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter és Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter. Matovič szerint azok, akik be akarták oltatni magukat, már megtették, az oltatlanokat pedig „beoltja az omikron variáns“.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »