Lengvarský: A jelenlegi egészségügyi rendszer nem fenntartható

Lengvarský: A jelenlegi egészségügyi rendszer nem fenntartható

Az egészségügyi miniszter az ITAPA Health & Care konferencián úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi szlovák egészségügyi rendszer nem fenntartható. Miben látja a problémát?

Ha meg akarjuk őrizni az egészségügyi rendszer jelenlegi szintjét, akkor évente egymilliárd euróval több pénzre van szükségünk” – mondta a miniszter.

Hírdetés

A konferencia résztvevői arra is felhívták a figyelmet, hogy az egészségügyet mielőbb digitalizálni kell a személyzet és a páciensek érdekében. „Szlovákiában órégi információs rendszerünk van, ami nem felel meg a követelményeknek, és emiatt minden más folyamat lelassul” – magyarázta Martina Antošová, a túrócszentmártoni egyetemi kórházból.

A digitalizálás növelheti az egészségügyi intézmények gazdasági hatékonyságát – hangsúlyozta Samuel Arbe, az Innovatív Egészségügy Központjának társalapítója.

Martin Smatana elemző rámutatott, hogy a digitalizáció esetében az adatokra kell gondolni. Szerinte azok, amelyek jelenleg az állam tulajdonában vannak, nem használhatók. Peter Lukáč, az Országos Egészségügyi Információs Központ főigazgatója megerősítette, hogy az egészségügyi minisztériummal együttműködve adattérképet készítenek, hogy tudják, milyen adatokat kell gyűjteniük, értékelniük és milyen formátumban kell azokat begyűjteniük a szolgáltatóktól.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »