Lendületet vett az amerikai gazdaság

Lendületet vett az amerikai gazdaság

Gyorsult az amerikai magánszektor növekedése áprilisban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport hétfőn közzétett előzetes adatai szerint.

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 54,4 pontra emelkedett áprilisban. Elemzők a márciusival azonos értékre, 54,0 pontra számítottak. A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 56,5 pontra, 43 havi csúcspontra emelkedett a márciusi 55,6 pontról. Elemzők 55,0 pontot vártak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 54,8 pontra nőtt az előző havi 54,2 pontról.

Hírdetés

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az előzetes eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott, hogy az amerikai gazdaság a második negyedév elején ismét lendületet vett, az áprilisi BMI-adatok tavaly október óta a legerősebb havi szintű emelkedést mutatták.

A fellendülés javarészt a feldolgozóiparnak tudható be, miután a gyárak kibocsátása az utóbbi 15 hónap legerősebb szintjén állt.

A hazai össztermék (GDP) jóval nagyobb részét előállító szolgáltatási ágazat szintén stabilan és erős ütemben bővült. A csalódást keltő évkezdet után a második negyedév bátorítóbbnak bizonyulhat, a második negyedévben éves összevetésben 2,5 százalék körüli mértékben növekedhet az amerikai gazdaság – hangsúlyozta Williamson.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »