Lendületben a magyar autópiac

Pozitívak a kilátások, nagyot nőtt idén az újonnan üzembe helyezett személygépkocsik száma.

Több mint 24 százalékkal emelkedett idén az újonnan üzembe helyezett személygépkocsik száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Az Európai Autógyártók Szövetségének legfrissebb adatai szerint ezzel a növekedéssel nem csak a 9,4 százalékos uniós átlagot, hanem a közép-kelet-európai régióba tartozó országokat is megelőzte a hazai értékesítés. Ráadásul elemzők szerint ez a tendencia jótékony hatással lehet a casco-piacra is.

Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (GÉMOSZ) elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában hangsúlyozta: nem egyszeri eseményről, hanem évek óta tartó trendről van szó. Magyarországon 2014 óta a gazdaság erőteljesen fejlődik, ennek köszönhetően a vállalatoknál és a magánszemélyeknél is erősödik a bizalom.

Az idei év elejére a céges autó vásárlások volumene elérte a válság előtti szintet, a lakossági vásárlás tekintetében még körülbelül százezer vásárlás hiányzik ahhoz, hogy a piac egészségesen tudjon fejlődni, a járműállomány ne öregedjen tovább, magyarázta a GÉMOSZ elnöke.

Hozzátette: az autószalonokban mostanra az tapasztalható, hogy az egyéni vásárlók érdeklődése folyamatosan nő, újra környezetbarát, kis fogyasztású, biztonságos autókat vesznek.

Az idei évre az új autó értékesítés várhatóan százezer darab körül lesz, a használtautó import pedig a 150 ezret is meghaladhatja. Ez is mutatja, hogy a magyar vásárlók lehetőségei még messze nem ugyanolyanok, mint Nyugat-Európában.

Gablini Gábor beszélt arról is, hogy a válság hatására és a hitellezárások problémái miatt „most átestünk a ló másik oldalára”. Miközben a piacon egy jól szabályozott, kontrollált finanszírozási rendszer van, a vevők inkább a készpénzben hisznek.

Nagyon fontos tanácsadó munka vár ezért a márkakereskedésekben dolgozókra, hiszen ők tudják hitelesen bemutatni a készpénzes, illetve a hitelre történő vásárlás előnyeit és hátrányait, tette hozzá Gablini Gábor.
A GÉMOSZ azt javasolja, akinek megvan a fedezete, annak nem feltétlenül kell ilyen kedvező kondíciók mellett készpénzben vásárolni.

Magyarországon az autótulajdonosok mindössze 18 százaléka köt casco-biztosítást. Az autóeladás növekedése jó hatással lehet a biztosítási piacra is.

Gablini Gábor hozzátette: a lopások száma ugyan jelentősen csökkent, a saját hibás karamboloké azonban növekedett. Vagyoni biztonságot jelent – jó ár-érték aránnyal –, ha a tulajdonosok egy új vagy fiatal autó vásárlásakor bekalkulálják a casco megkötését, tanácsolta a GÉMOSZ elnöke.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »