Lemondott Kiss László

Lemondott úszókapitányi tisztéről és Százhalombatta tiszteletbeli alpolgármesteri címéről Kiss László, miután a napokban kiderült, hogy 1962-ben csoportos nemi erőszakért börtönre ítélték.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A szakember csütörtöki közleményében tudatta elhatározását az MTI-vel. “A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről” – írta Kiss László.

Közleményében Kiss László úgy fogalmazott, hogy “1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés”. “Az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtettem a szükséges lépéseket” – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy “a cselekményt nem követte el”.

Lemondott alpolgármesteri címéről

Az úszók szövetségi kapitánya önként mondott le alpolgármesteri címéről is, a helyi önkormányzat pedig zárt ülésen tudomásul vette a döntést. Arról, hogy elfogadják-e Kiss László lemondását, szavaztak a képviselők. A döntést egyhangúlag szavazták meg az önkormányzat tagjai.

A polgármester a döntés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy személyesen kapta meg Kiss László lemondólevelét csütörtök délután fél kettőkor.
A városi sportuszoda nevét egyelőre nem változtatták meg, ahogyan nem döntöttek Kiss László díszpolgári címéről sem, mert Vezér Mihály polgármesternek több információra van szüksége. Szerinte ugyanis elképzelhető, hogy a bíróság egy politikailag befolyásolt döntést hozott 62-ben.

“Nem ez lenne az első olyan jellegű ügy, amit bizony politikai szálak átszőhettek, ez ügyben felelős testületnek mérlegelnie, és ehhez információra, és időre van szüksége, tehát engedtessék meg, hogy az én véleményem ne legyen kőbe vésett és kimondható” – nyilatkozta Vezér az ATV Híradó riporterének.

Az ügyet kirobbantó újságíró szerint sem Kiss László, sem Gyárfás Tamás nem mondanak igazat, amikor azt állítják, hogy valójában nem történt erőszak.

Menyhért László bemutatta azokat a bírósági papírokat amelyekből az információit gyűjtötte. Azt mondta: később arra is fog tudni válaszolni, miért szabadult Kiss László idő előtt, és, hogyan tudott versenyezni.
Az újságíró az iratokra hivatkozva azt is mondta, hogy a megerőszakolt nőt barátnője beszélte rá, hogy tegyen feljelentést.

Három évre ítélték

A Privatkopo.hu és a Fullank.com derítette ki, hogy a súlyos bűncselekményt Kiss 1961-ben, két akkori úszótársával közösen követte el a sportvezető. Az 1962. február 17-én kihirdetett ítélet indokolása szerint a Ferencvárosi TC három akkori úszója – Lantos László, Várszegi Lajos és a 21 éves Kiss László – 1961. július 2-án ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a Zsuzsanna keresztnevű fiatal hölggyel.

A Népszabadságnak ugyanakkor úgy kommentálta Kiss az 55 évvel ezelőtt történteket, hogy magyarázkodnia “méltatlan lenne”, mivel “megbűnhődtem azért, amiért elítéltek, aztán kaptam az élettől egy új lehetőséget, és én éltem vele.”

A KÉSZ Csoport nem támogatja tovább az úszószövetséget

A KÉSZ Csoport visszavonja támogatását a Magyar Úszó Szövetségtől (MÚSZ), mert megítélése szerint a Kiss László – időközben lemondott szövetségi kapitány – személye körüli botránnyal a szervezet elveszítette feddhetetlenségét.

A vállalat ugyanakkor Hosszú Katinkát a jövőben is szponzorálni akarja.

A MÚSZ megvárja Gyárfás Tamást

A Magyar Úszó Szövetség részéről Hargitay András elnökségi tag, utánpótlás-kapitány az MTI-nek elmondta, hogy Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke Triesztbe, a férfi vízilabda olimpiai selejtező színhelyére utazott, ahol a nemzetközi és az európai szövetség vezetőivel folytat megbeszéléseket. A MÚSZ az elnök hazaérkezése után foglal majd állást a történtekkel kapcsolatban.

atv.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »