Lemondott Gyárfás Tamás

Hosszú Katinka és a versenyzők nyerték az úszóháborút: Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke 23 év után távozik posztjáról.

Magyar Menedék - Horthy-naptár

Gyárfás Tamás szerdán az MTI szerkesztőségét az alábbiak szó szerinti közlésére kérte:

“Köszönöm. 1993-ban lettem az úszószövetség elnöke. Megtiszteltetés, hogy együttműködhettem nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel. Nagy élmény, hogy részese lehettem öt hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, boldogság, hogy ott lehettem, amikor sikerült elnyerni a FINA világbajnokság megrendezése jogát. A legeslegnagyobb öröm pedig az, hogy már látom az újonnan épülő úszókomplexumot. Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág mielőbbi közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg.
Ezennel lemondok, mert úgy érzem, most ezzel segíthetek a legjobban.”

A sportvezető döntéséig hosszú út vezetett: Hosszú Katinka, napjaink legeredményesebb magyar úszója tavaly év végén szólította fel először távozásra a szövetség elnökét, mert úgy érezte, nem kap meg minden támogatást. A csata azóta zajlott az úszónő és edző-férje, Shane Tusup, valamint Gyárfás között.
Legutóbb november 15-én szólalt meg Rio háromszoros olimpiai bajnoka: több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel az elnököt.

Másnap Gyárfás Tamás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják.

Gyárfás azonban sajtótájékoztatón jelentette be még akkor, hogy noha felvetődött benne a távozás gondolata, de végül meggyőzték, hogy maradjon a posztján.
“Felmerült bennem, hogy azt mondom, a viszontlátásra – mondta a sportdiplomata. – Egyeztettem is másokkal az ügyben, de mindenki azt felelte, te kellesz nekünk. Vállalt kötelezettségem van, én kezdeményeztem, hogy a FINA-val szerződést kössünk.
Ha mindenki lemondana a kormányban, akit felszólítanak, akkor szinte már üres lenne a parlament.”
Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, “nincs rend” a magyar úszásban.

Fellázadtak az úszók
November 21-én Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor úszók, valamint Czakó Csaba és Shane Tusup edzők közös nyilatkozatban szólították fel Gyárfás Tamás elnököt és szövetség teljes vezetőségét a távozásra. Hosszúék hét pontba foglalták kéréseiket, amelyek között az első egy olyan új vezetőség felállításának igénye, amely “hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására”.

Másnap a Szabó Tünde vezette sportért felelős államtitkárság úgy foglalt állást, hogy az úszószövetség belügyeibe, tisztségviselőinek választásába nem avatkozhat bele az állam, de a helyzet mihamarabbi megoldását sürgeti és elősegíti. Az államtitkárság szerint a felmerült problémák és ellentétek megoldásában figyelembe kell venni, hogy Magyarország 2017-ben vizes világbajnokságot rendez, ami a “valaha volt legnagyobb sporteseménye lesz Magyarországnak.”

Gyárfás repül

Gyárfás a nemzetközi szövetség, a FINA vezetőségének is tagja, a bejelentés után a magyar úszócsapattal együtt útnak indult a hét nap múlva Kanadában kezdődő rövid pályás világbajnokságra, ahol már úgy vesz részt, hogy 23 év után után nem tölt be vezető pozíciót a hazai szövetségben.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a tisztújításon megméreti-e magát újra, mindenesetre nemrégiben, Kiss László-botrány után a bizalmi szavazáson még óriási fölénnyel megerősítették posztján. A helyzet azért is pikáns, mert jövőre a sportág legnagyobb rendezvényét, a vizes világbajnokságát rendezi Budapest, és Gyárfás a szervezőbizottság társelnöke.

Gyurta Dániel, az olimpiai és világbajnok mellúszó alig fél órával Gyárfás bejelentése után ezt írta a Facebook-oldalán:

“Nagy levegő. Tiszta lap.”


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »