Lemondott az ukrán miniszterelnök

Lemondott az ukrán miniszterelnök

Lemondott az ukrán miniszterelnök vasárnap. Arszenyij Jacenyuk televíziós beszédében közölte, hogy hivatalosan április 12-én, kedden nyújtja be lemondását a parlamentnek.

Annak, hogy felajánlja lemondását, legfőbb oka a politikai- és kormányválság. Szerinte bizonyos emberek vitát generálnak és viszályt szítanak a kormányon belül, ami miatt nem tudnak valódi reformokról dönteni, sem végigvinni azokat. Reméli, lemondásával, amit kötelességének érez, és egy új kormány fellépésével, véget vethet ezeknek a folyamatoknak.

A lemondás után azonnal meg kell választani az ország új kormányát, és létre kell hogy jöjjön egy új kormányzó többség a parlamentben.

Jacenyuk jelezte: támogatja a házelnök, Vlagyimir Grojszman kinevezését miniszterelnökké.

A politikus vonakodott lemondani, amióta túlélte a kormánya ellen indított bizalmatlansági szavazást februárban, ugyanakkor az ukrán politikai krízis felszámolta a jelenlegi koalíciót, és hátráltatja a segítségként az IMF-től érkező 17 és fél milliárd dollár kifizetését is.

„Úgy döntöttem lemondok Ukrajna miniszterelnöki posztjáról. A hivatalos lemondásomat április 12-én nyújtom be a Parlamentnek” – jelentette ki a politikus. (MTI/24.hu)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »