Lemondott a török belügyminiszter

Lemondott a török belügyminiszter, helyére a munkaügyi miniszter lép – jelentette be szerdán a török kormányfő.

Binali Yildirim – akinek nyilatkozatát közvetítették a török tévécsatornák – nem szolgált indokkal arra, hogy miért távozik posztjáról Efkan Ala, az eddigi belügyminiszter.

A nyugati sajtó azért találgat: a Reuters brit hírügynökség a lemondás valószínűsíthető magyarázataként megjegyzi, hogy az utóbbi időszak robbantásos merényletei – amelyekért az Iszlám Állam terrorszervezet és kurd lázadók okolhatók – közfelháborodást keltettek. 

Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor azt fűzi a hírhez, hogy Ala távozása olyan időszakban történt, amikor Törökországban tömegével tartóztatnak embereket, akiknek esetleg közük volt a júliusi sikertelen katonai hatalomátvételhez. A puccs szellemi atyjának a török vezetés az Egyesült Államokban élő török hitszónokot, Fethullah Gülent kiáltotta ki, és egyre több híve – vagy legalábbis vélt követője – kerül rács mögé, illetve veszti el állását. 

Eddig már 35 ezer embert állított elő a hatóság kihallgatásra, 17 ezret pedig – katonákon kívül rendőröket, bírákat és újságírókat – hivatalosan is letartóztatott, hogy bíróság elé állítsa.  

Alát Süleyman Soylu váltja, aki eddig munkaügyi miniszter volt, az ő helyére pedig Mehmet Müezzinoglu volt egészségügyi miniszter kerül.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »