Lemondott a Bayer Zsoltot jelölő alapítvány elnöke

A Bayer Zsoltot kitüntetésre jelölő alapítvány kuratóriuma nem szavazta meg a jelöléstől utólag elhatárolódó nyilatkozat kiadását, ezért az elnök Stark Tamás úgy látta, az elnökhelyettesi partizánakció által keletkezett morális terhet nem akarja viselni – írja a hvg.hu.

Megtartotta kuratóriumi ülését az az alapítvány, amely hivatalosan jelölte Bayer Zsoltot a Magyar Érdemrend kitüntetésre, és az ülés azzal ért véget, hogy az elnök Stark Tamás lemondott – értesült a hvg.hu.

A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány amúgy is furcsán jelölte Bayert: a jelölés tényéről az elnökhelyettes Pintér Jolánon kívül egy más kuratóriumi tag sem tudott, ez most egyértelművé vált az ülésen is. Az eljárás miatt a jelen lévő tagok megdöbbenésüknek adtak hangot. Pintér korábban azt mondta, hogy amikor a jelölést megtette, még nem ismerte Bayer közéleti-publicisztikai munkásságát, és ezt fenntartotta most is a kuratóriumi ülésen. Az ülésen kritika fogalmazódott meg Bayer publicisztikai munkásságáról.

Stark nem tervezte beadni a lemondását, hanem előzetesen azt indítványozta, adjanak ki egy, a jelöléstől elhatárolódó nyilatkozatot. Azzal indokolta mindezt, hogy az alapítvány fő tevékenysége, a Honvéd téri koszorúzás, megemlékezés a Gulágon elpusztultaknak állított emlékhelyen egy évben kétszer ezentúl mindig összekötődne a Bayer-ajánlás tényével a sajtóban, ami rossz fényt vetne a megemlékezésre. De ezt az elhatárolódó nyilatkozatot végül a kuratórium nem támogatta, de hogy miért nem tetszett ez a többi tagnak, arról Stark nem akart a hvg.hu-nak nyilatkozni, mert erre nincs felhatalmazása.

Így végül is nem maradt más hátra Starknak, mint a lemondás, mert, mint elmondta, a jelölés okozta “morális teherrel” a vállán nem akart elnök maradni. Pintér Jolán nem érezte úgy, hogy őt terhelné ezért a felelősség, nem vetette fel, hogy inkább ő mondana le – mondta Stark a hvg.hu-nak.

A történész mindazonáltal sajnálja, hogy önhibáján kívül kényszerült a lemondásra, szívesen szervezte a Honvéd téri megemlékezéseket, tartott beszédet ezeken, és nagy megtiszteltetés volt neki 2012-ben átvenni az elnöki tisztet. A megemlékezésen ezután is részt fog venni, de elnökként ezt a morális terhet már nem tudta vállalni.

Forrás: HVG

 

The post Lemondott a Bayer Zsoltot jelölő alapítvány elnöke appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »