Lemondott a 2016-os riói olimpia biztonsági főnöke

Lemondott a 2016-os riói olimpia biztonsági főnöke

Lemondott Adilson Moreira, a brazil biztonsági erők parancsnoka, az augusztusi, riói olimpia biztonsági főnöke.

A hadsereg közbiztonságért felelős részlegét és más bűnüldöző szerveket is vezető ezredes távozását az igazságügyi minisztérium nem indokolta, brazil sajtóértesülés szerint viszont az áll a háttérben, hogy a közelmúltban beosztottainak küldött üzenetben kritizálta Dilma Rousseff államelnököt és más magas rangú tisztviselőket.

Az ötkarikás játékok biztonsági előkészületeiben Moreira aktívan közreműködött, a világ legjelentősebb sporteseményének helyszíneire ugyanis a hadsereg több ezer katonáját vezénylik majd ki. Becslések szerint körülbelül félmillió turista és sportoló – köztük mintegy 200 ezer amerikai – érkezik Rio de Janeiróba augusztusban. A biztonsági erők összlétszáma 85 ezer fő lesz, ami több mint kétszerese a 2012-es londoni létszámnak.

Moreira távozásával és George Hilton sportminiszter szerdai lemondásával folytatódtak az olimpiát is érintő, nagy horderejű személyi változások a politikai és gazdasági válságban lévő Brazíliában. Mindezek ellenére több kormánytisztviselő is kijelentette, hogy a nyári olimpia előkészületei jól haladnak, és azokat a személyi változások nem befolyásolják.

“Az instabilitás, a politikai zavarok és a gazdasági nehézségek rossz dolgok, és képesek bizonytalanságot előidézni, de az embereknek tudniuk kell, hogy a biztonsági műveletek másból is állnak, mint 85 ezer emberből. Nincs ok az aggodalomra”

– magyarázta Andrei Rodrigues, az ország legfontosabb eseményeit felügyelő kormányzati ügynökség vezetője.

Az illetékesek már többször biztosították a közvéleményt arról, hogy készen állnak az olimpiával összefüggő feladatokra.

A biztonsági erők a tesztversenyeken jól vizsgáztak, és Brazília más területein is rendeztek terrorelhárítási gyakorlatokat a közelmúltban.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »