Lemondatnák Matolcsy Györgyöt

Lemondatnák Matolcsy Györgyöt

Matolcsy Györgyöt a lakosság nagyobbik része eltávolítaná a posztjáról a Magyar Nemzeti Bank alapítványai körül kialakult helyzet miatt – ez derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből. Az emberek többsége szerint ami az alapítványoknál megy, nem más, mint korrupció. Még a Fidesz-szavazók sem kímélnék a jegybank vezetőjét.

Le kellene mondania Matolcsy György jegybankelnöknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai körül kialakult botrányok miatt a magyar lakosság többsége szerint – ez derül ki a Publicus Intézet Vasárnapi Hírek számára készített reprezentatív felméréséből. A megkérdezettek kétharmada hallott a 260 milliárd forintot érintő botrányról, és háromnegyedük felháborítónak tartja az ügyet.

Fotó: MN-grafika

Mint az a mellékelt grafikonon is látszik, csupán egy kisebbség, a megkérdezettek 16 százaléka állt ki egyértelműen a jegybankelnök maradása mellett. Nem meglepő, hogy ebben a kérdésben az MSZP-szavazók álláspontja a legmarkánsabb, 84 százalékuk menesztené Matolcsyt, de a Jobbik-szavazók és a bizonytalanok sem sugároznak sok kételyt a maguk 65 és 56 százalékával. A leginkább megosztottak ebben az esetben a Fidesz szavazói, ám még az ő esetükben is többségben vannak azok, akik úgy vélik, Matolcsynak le kellene mondania. Ugyanis 39 százalékuk állt ki a jegybankelnök távozása mellett, míg 36 százalékuk állítja azt, hogy maradnia kellene a posztján. Az MNB és alapítványai körüli ügyekről az emberek 56 százaléka azt gondolja, kimeríti a korrupció fogalmát, s csak 14 százalék látja úgy, hogy ebben az esetben erről nincs szó.

Hasonló arányokkal találkozott a közvélemény-kutató cég akkor is, amikor arról kérdezte az embereket, ki a felelős a jegybanki alapítványok körüli botrányokért. Tíz megkérdezettből hat, 58 százalék gondolja azt, hogy az MNB-alapítványok körüli botrányokért elsősorban az Orbán-kormány a felelős, és 17 százalék mondja azt, hogy csak Matolcsy György. Ebben a kérdésben a Fidesz-szavazókat leszámítva az összes vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik. A kormánypárt szavazói körében viszont többségben van az az álláspont, hogy ez csak a jegybankelnök ügye: harmaduk szerint csak ő a felelős, míg negyedük az Orbán-kormány felelősségét is felveti.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »