Lemondatnák az elnököt, de nem ér rá, hogy kihallgassák

Nem hajlandó együttműködni az ügyészséggel a korrupciós botrányba keveredett dél-koreai államfő. Pak Kunhje megtagadta, hogy válaszoljon kérdéseikre – közölte hétfőn az elnök ügyvédje.

A jogász közleményében arról számolt be, Paknak nagyon gyorsan változó helyzettel kell megküzdenie, ezért nincs ideje arra, hogy együttműködjön az ügyészekkel. A vádhatóság azt kérte, hogy kedden személyesen kérdezhessék ki az államfőt. Az elnök ezt korábban zsúfolt programjára hivatkozva utasította el.

A Pakot érintő korrupciós botrány hetekkel ezelőtt robbant ki. Az ügyészség korrupció, hatalommal visszaélés és zsarolás miatt kezdett nyomozást az államfő barátja és bizalmasa, Csoj Szunszil, illetve az elnöki apparátus két vezetője ellen. A gyanú szerint Csoj személyi és kormányzati döntésekbe is beleszólt, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt soha, emellett nyomást gyakoroltak több tucat nagyvállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két nonprofit alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak.

A vádhatóság a minap társtettesként jelölte meg az elnököt, és ezért akarja kihallgatni. A dél-koreai alkotmány szerint a hivatalban lévő államfő ellen csak árulás ügyében lehet bűnvádi eljárást indítani, más bűncselekmény gyanúja esetén mandátumának lejártáig a törvények fölött áll.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »