Lemondanak a takarításról – Vizsgálják a hídbalesetet

Lemondanak a takarításról – Vizsgálják a hídbalesetet

Minden bizonnyal nem vállalja többé a Maros megyei vízügyi hatóság a marosvásárhelyi Poklos-patak medrének kitisztítását annak nyomán, hogy csütörtökön a takarítás során beszakadt egy híd a szolgáltató két munkagépe alatt.

hid_poklos_-5871_b

Az ügyben több kivizsgálás indult, egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet, Călin Fokt, a vízügyi hatóság szóvivője azonban leszögezte: amennyiben kiderül, hogy ők követtek el hibát, vállalják a felelősséget és a következményeket. Mint kifejtette: a vonatkozó törvény szerint ugyan lakott területen a medertisztítás a helyi önkormányzat feladata, a vízügy azonban már tíz éve végzi a takarítást saját költségvetéséből.

Fokt úgy fogalmazott: a lakosok érdekében inkább vállalták a munkát, különben könnyen elképzelhető, hogy a meder koszos maradt volna, amíg a hatóságok azon vitáznak, mindez kinek a hatáskörébe tartozik. A baleset miatt azonban a vízügy a továbbiakban lemond a feladatról. „Munkásaink lekaszálják a mederben növő füvet, de a patakba hajított szemét eltávolításával nem foglalkozunk” – szögezte le Fokt.

Amint arról beszámoltunk, csütörtökön a húsztonnás daru és az ezzel emelt rakodógép is a Poklosba zuhant. Péntektől így a hídon csak az egyik sávon közlekedhetnek az autók. A helyiek közül többen úgy vélik: a baleset oka, hogy a hidat nem megfelelően újították fel, a járdán betonalap helyett homokágyba fektették a piskótákat, így a szerkezet túl gyenge lett. Az önkormányzatnak ezzel szemben az a hivatalos álláspontja, hogy az átkelőn semmi keresnivalója nem volt a darunak.

Florian Moldovan, a polgármesteri hivatal közterületekért felelős igazgatója azt is kifogásolja, hogy a vízügy nem kért engedélyt a takarítás elvégzésére. A patakba zuhant két munkagépet néhány óra alatt kiemelték, és azt is megállapították, hogy sem olaj, sem üzemanyag nem került a folyóvízbe. A vízügyi igazgatóság a híd struktúrájának megvizsgálását kérte – állítólag az önkormányzat munkatársai közül is vannak olyanok, akik szerint a beton feltörése és a járda piskótázása miatt gyengült meg az átkelő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »