Lemond az ukrán védelmi miniszter

Benyújtotta kedden lemondását Andrij Taran ukrán védelmi miniszter – közölte Tarasz Melnicsuk, a kormány parlamenti képviselője a Telegram üzenetküldő portálon.

Andrij Taran 2020. március 4-től töltötte be a védelmi miniszter tisztjét.

Több miniszteri poszton is változások lesznek, amelyekről a parlament sajtóértesülések szerint várhatóan szerdán vagy csütörtökön szavaz.

Előző nap Olekszij Reznyikov miniszterelnök-helyettes, a "megszállt területek" reintegrációjáért felelős tárca vezetője nyújtotta be lemondását posztjáról a törvényhozásnak, mivel nagy valószínűséggel ő fogja ezentúl a védelmi tárcát vezetni. A parlamenti többséget egyedül alkotó, Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája párt hétfői frakcióülésén ugyanis támogatta Reznyikov kinevezését védelmi miniszterré.

Hírdetés

Az ukrán alkotmány szerint a védelmi és a külügyminiszter személyére az államfő joga javaslatot tenni a parlamentnek, a kormány többi tagjára pedig a miniszterelnöknek.

Julija Palijcsuk, a frakció sajtótitkára tájékoztatott arról, hogy a kormányzó képviselőcsoport ugyancsak támogatta Irina Verescsuk képviselő kinevezését Reznyikov eddigi helyére, azaz a reintegrációs tárca vezetőjévé.

A frakció megvitatta továbbá a jelenleg az Állami Vámhivatalt vezető Pavlo Rjabikin jelölését a stratégiai iparágazatokért felelős miniszteri posztra, valamint Julia Szviridenko jelölését – aki jelenleg az elnöki hivatal helyettes vezetői posztját tölti be – az első miniszterelnök-helyettesi és gazdasági miniszteri tisztségre. Palijcsuk hozzáfűzte, hogy a frakció ülésén jelen volt Denisz Smihal miniszterelnök és Olekszandr Kornyijenko parlamenti alelnök is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »