Lemond az egészségügyi miniszter Biden beiktatásával

Lemond az egészségügyi miniszter Biden beiktatásával

Alex Azar amerikai egészségügyi és humánerőforrás-ügyi miniszter (Fotó: EPA/Michael Reynolds)

Lemond posztjáról Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter. Az AP hírügynökség által helyi idő szerint pénteken ismertetett levelében a döntést a Capitolium ellen a múlt héten elkövetett támadással indokolta.

Hírdetés

Azar január 12-ei keltezésű, Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek címzett levelében azt írta, Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-ai beiktatásáig marad a posztján.

„A Capitolium elleni támadás a demokráciánk és a békés hatalomátadás gyakorlata elleni támadás volt” – szögezte le Azar a levélben, egyúttal felszólította az elnököt, határozottan ítélje el az erőszak minden formáját, és álljon ki a békés és rendezett hatalomátadás mellett.

A kétoldalas levélben méltatta a Trump-kormányzat eredményeit, köztük a koronavírus elleni oltóanyag gyors kifejlesztését, ám hozzátette, hogy a november 3-ai elnökválasztást követő tettek és szavak ezeket veszélybe sodorták.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli szabadtéri gyűlésen tartott beszédében arra buzdította őket, hogy menjenek a szövetségi törvényhozás épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »