Lemhényi lovas nyerte a Székely Vágtát

A Lemhényt képviselő Zsigmond János Timpex Amata lovával nyerte az idei Székely Vágtát. A Góbé-futamot a gyergyószentmiklósi László Pál Dáriusz nevű lovával nyerte meg.

szekely_vagta_2016_bFotók: Székely Vágta/Facebook

A döntő futamot meg kellett ismételni, mert az első nekifutásra a tavalyi győztes, a Gyergyószárhegyet képviselő Fazakas Géza lebukott a lóról, csak a szerencsén múlott, hogy a többi lovas nem taposta el. A mentők a helyszínre érkeztek, végül Fazakas Géza a lábán hagyta el a mentőautót, de már másodszorra nem állt rajthoz. Így már hárman versenyeztek a fődíjért, Réty, Mikóújfalu és Lemhény lovasa. Zsigmond János Timpex Amata nyergében gyönyörűt futott, már az első próbálkozásnál is élre tört, és a második futamban is simán győzött.

Egyébként Lemhény képviselője két évvel ezelőtt, 2014-ben már elvitte a fődíjat, tavaly pedig a gyergyószárhegyi lovas mögött másodiknak futott be. A Budapesti Nemzeti Vágtán tehát négy lovas képviseli majd Székelyföldet, a győztes Zsigmond János mellett a második és a harmadik helyezett: Rétyről Fazakas János Alpár, és Mikóújfaluból Tóth Barna, ugyanakkor a házigazda Sepsiszentgyörgy lovasa, Ugron Attila hivatalból kap meghívást a megmérettetésre.

szekely_vagta_2016_2_b

A Góbé-futamot idén magabiztosan nyerte László Pál Dáriusszal,megszerezve az első helyet Gyergyószentmiklós számára. A Góbé-futamban Gyergyószentmiklós, Farkaslaka és Barót lovasai jutottak a döntőbe, amelyet rajt-cél győzelemmel, jelentős előnnyel nyert László Pál Dáriusz nyergében.

Idén első ízben a cislaui állami ménes zsokéi is starthoz álltak, hogy nyeregben döntsék el, ki képviselje Romániát a nemzetek futamában a szeptemberi budapesti Nemzeti Vágtán. Ezt a futamot Sandru Ion nyerte, így azt a jogot is, hogy országát képviselje a magyar galoppversenyen.

szekely_vagta_2016_3_b

A szombat délután rendezett fogathajtóversenyen tizenegy fogat jelent meg, köztük olyan fogathajtók, akik világversenyeken is értek már el dobogós helyezést. A legtöbb pontot idén Orosz László szerezte, őt követte a rangsorban Bartalis Attila és Szőcs Lehel fogata. Bodó Zoltán többszörös országos fogathajtó bajnok is tartott bemutatót a Váncsa-farm négyesfogatával; a versenyző idén részt vesz a négyesfogathajtó-világbajnokságon Románia képviseletében.

A hatodszor megrendezett Székely Vágta mindent összevetve jó hangulatú, nagy tömegeket megmozgató rendezvény volt. Összesen 31 lovas állt rajthoz: 15 a Székely Vágtán és 16 a Góbé-futamon. Kovászna megyéből összesen 20 lovas, Hargita megyéből 8, Maros megyéből pedig 3 jelentkezett be a versenyre. A rendezvényen több mint száz kézműves kínálta a portékáját, rengeteg kísérőprogram szórakoztatta a nagyérdeműt. A sokak által nagyon várt Csík zenekar koncertje ugyanakkor szombat este az eső miatt elmaradt: a szervezők érdeklődésünkre elmondták, a szerződésben nem volt „esőnap”, a zenekar tagjai közül pedig egyeseknek már vasárnap fellépésük volt, így nem tudták elhalasztani a koncertet. Ígérik, hogy valamikor augusztus-szeptemberben Sepsiszentgyörgyön megtartja elmaradt koncertjét a Csík zenekar.

szekely_vagta_2016_6_b

Volt ugyanakkor lovasíjász-bemutató, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület és a Saggitis Siculorum Egyesület is bemutatkozott, de a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola növendékeivel és az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület tagjaival is megismerkedhettek a nézők. A Shagya Lovasklub Egyesület lovastornász-bemutatója egy igaz történetet elevenített fel, idén is megérkeztek több száz kilométert megtéve az izlandi lovak. Tizenegy egyesület tartott gyerekfoglalkozásokat, és péntek este a TransylMania koncertezett.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »