Lemásoltak egy múmiát

Lemásoltak egy múmiát

Másolat készült több példányban Ötzi testéről, hogy amerikai tudósok és egyetemisták is közelebbről tanulmányozhassák az 5300 éve az Alpokban jégbe fagyott múmiát.

A megtévesztésig hasonló utánzatok gyantából készültek egy többlépcsős folyamat eredményeképpen. Kézzel festette őket Gary Staab ismert amerikai paleoművész. A másolatok a New York-i Cold Spring Harbour DNS Oktatóközpont (DNALC) felkérésére készültek, az intézmény ugyanis saját tárlatot szentelne Ötzinek. A kópiákat 2017-től vándorkiállításra viszik az Egyesült Államokban és Kanadában – mondta szerdán Angelika Fleckinger, a Dél-tiroli Régészeti Múzeum igazgatója a másolatok bemutatásakor az észak-olaszországi Bolzanóban.

A rézkorban, 5300 éve élt Ötzi múmiáját 1991 szeptemberében fedezték fel 3210 méter magasságban, az olasz–osztrák határon húzódó Ötz-völgyi Alpokban. Vizsgálatok szerint vélhetőleg negyvenéves kora előtt, időszámításunk előtt 3359–3105 között halt meg. A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste, amelyet a bolzanói régészeti múzeumban őriznek.

Több hónapos meló volt

Az Ötzi testéről már meglévő, számítógépes tomográfiával készült felvételek szolgáltak a kópiák alapjául. Az adatok segítségével gyantából háromdimenziós nyomtatóval, egy folyadékfürdőben, légzár alatt, lépésről lépésre készült el a másolat. Végül Staab és csapata több hónapon át tartó, aprólékos munkával tovább pontosította és kézzel megfestette Ötzi testét. A többszörösen kitüntetett művész végezte már kihalt állatfajok rekonstrukcióját is fontos amerikai múzeumok részére.

Összesen három méretarányos kópia készült: két példány kerül a DNALC-hez, egy pedig a dél-tiroli múzeumba. A DNALC a világ első DNS-kutató laborja, amely annak szentelte működését, hogy a széles nyilvánosság által is érthetővé tegye a genetikát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »