Lelkipásztori látogatáson Esztergomban járt Michael August Blume nuncius

Lelkipásztori látogatáson Esztergomban járt Michael August Blume nuncius

Mindenszentek ünnepén, november elsején a magyarországi apostoli nuncius, Michael August Blume alessanói címzetes érsek, verbita szerzetes lelkipásztori látogatást tett Esztergomban, ahol Erdő Péter bíboros, prímás látta vendégül.

Az érseket az egyházmegye főpásztora a prímási palotában fogadta. A szalonokon végigvezetve a vendéget Erdő Péter többek közt megmutatta az elődöket ábrázoló festményeket, de azt a szobát is, ahol II. János Pál pápa magyarországi látogatásakor megpihent.

Ezt követően Michael August Blume nunciusnak Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója mutatta meg az ország leggazdagabb egyházi gyűjteményét őrző intézmény kincseit, mely több évszázad európai és magyarországi emlékeit őrzi. Az állandó kiállításon látható festmények és szobrok közt magyar, német és osztrák későgótikus alkotások mellett itáliai és németalföldi művek is láthatóak.

A látogatás a Főszékesegyházi Könyvtárban folytatódott, ahol Szalai Katalin igazgató – aki a Hittudományi Főiskola Könyvtárának vezetője is –, fogadta a vendégeket. Bemutatta a könyvtárat, elmondta annak történetét. A gyűjtemény múltja hosszú századokra tekint vissza, története szorosan összefonódik a káptalan és az érsekség történetével. Az intézmény igazgatója az itt őrzött kincsek közül néhányat bemutatott, például a Bakócz-graduálét.

A vendégek útja a könyvtárból a Szent Adalbert Központhoz vezetett, ahol Kruppa Krisztina titkárságvezető fogadta őket, majd az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtárát mutatta meg annak vezetője. A vendégek a könyvtár kincsei közül például láthatták a restaurált Káldi-biblia eredeti, kézzel írt lapjait, melynek fakszimile példányát Blume nuncius ajándékba kapta.

Hírdetés

Délután került sor a szentgyörgymezei temetőben a papi sírok meglátogatására, ahol a helyi hívek és a szeminárium növendékeinek jelenlétében Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta a felújított papi parcellát, imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért és mécsest helyeztek el a sírokon.

Michael Blume nuncius ezt követően a szentgyörgymezei plébánossal, Kiss-Maly László atyával együtt a plébánia közösségi termébe ment, ahol az egyházközség híveivel beszélgettek az ottani hitéletről, a sikerekről, tervekről, majd megtekintették a gyönyörűen felújított plébániai templomot.

Mindenszentek alkalmából délután öt órakor mondott szentmisét Erdő Péter bíboros az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban. A szentmisén és az utána mondott lucernáriumon a nuncius is részt vett. A lelkipásztori látogatás este az Érseki Papnevelő Intézetben ért véget, ahol Kovács Zoltán rektor köszöntötte Michael August Blume apostoli nunciust.

Fotó: Bókay László

Bókay László/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »