Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány következtében azok a családok, ahol autizmussal élő gyerekekről, fiatalokról kell a bezártságban, otthoni körülmények között gondoskodni. Április 2-án, az autizmussal élők világnapján tavaly ötödik alkalommal csatlakozott Érsekújvár a Ragyogj Kéken mozgalomhoz, idén nem vonulhattak ki a főtérre.

Az érsekújvári Regionális Nevelési és Szociális Központ dolgozói nem hagyják magukra ebben a helyzetben sem a családokat, számíthatnak a szakemberek lelki és szakmai tanácsaira. A központ dolgozóinak a felhívására rengetegen készítettek magukról kék ruhás fotót, és ezeket megosztották az intézmény közösségi oldalán az ajándék rajzokkal együtt.

Tavaly ilyenkor dallal, tánccal, kék ruhába öltözve és égszínkék lufikat bocsátva fel az égbe fejezték ki támogatásukat az autizmussal élőknek a városi hivatal munkatársai, a városi rendőrség dolgozói, valamint az érsekújvári iskolák diákjai.

„Valamennyien elfogadhatóbbá tehetjük a sérüléssel élő gyerekeket gondozó családok életét azzal, ha sajnálat helyett megértéssel segítjük őket”

– vallották egybehangzóan a résztvevők.

NZ

Nagy Anita, az érsekújvári Regionális Nevelési és Szociális Központ alapítója, vezetője és kollégái jól tudják, milyen óriási teher nehezedik ezekre a családokra az átlagos hétköznapok során is, nem még válsághelyzetben. A távoktatást nem tették kötelezővé, mert minden fogyatékkal élő gyerek és fiatal egyéni képzést, hozzáállást igényel.

„Nagyon aktívak a családok, az enyhébb fogyatékkal élő tanulók szülei várják a feladatokat, a számítógépes, képernyős beszélgetések, képzések során sokat beszélgetünk a gyerekekkel. Vannak, akik megosztják velünk a félelmeiket. A vírushelyzet, illetve maga a vírus számukra fel nem fogható, láthatatlan veszélyforrás, és igazából nem értik, mi zajlik körülöttük, miért vannak bezárva a lakásba, miért nem mehetnek iskolába? Nem találkozhatnak a barátaikkal, a számukra kedves tanárokkal sem, amit nem jól viselnek” – mondta Nagy Anita.

Hírdetés

Feladatlapokat, az otthoni foglalkozásokhoz szükséges segédeszközöket vehetnek kölcsön a központból azok a családok, akik igénylik a távképzést. Hétfőnként 11-től 12 óráig, az osztályfőnökökkel történő egyeztetést követően hozhatják vissza a központba a korábban használt segédanyagokat, és kérhetnek ingyen újakat a szülők. A pedagógusok vállalják a feladatlapok nyomtatását azok számára, akiknek erre otthon nincs lehetőségük. Érsekújvárban speciális alapiskolát és autista alapiskolát is működtetnek, valamint 2010-től speciális pedagógiai tanácsadó központjuk is van a magyar és szlovák családok számára. Ezen kívül a Fogyatékkal Élőket Segítő Társulás szociális szolgáltató otthont üzemeltet a központban azon ügyfeleknek, akik még, vagy már nem látogatják a magán speciális iskolák valamelyikét. Ezt a központot még múlt hét szerdáig üzemeltették, de csak délelőttönként.

NZ

A gondozói központot, azaz szolgáltató otthont három éves kortól látogatják a fogyatékkal élők, a speciális iskola elvégzését követően ismét ennek a központnak a szakemberei foglalkoznak velük. Az autizmussal élők speciális alapiskolájában a magyar gyerekekhez magyarul szólnak egyéni és csoportos foglakozások során egyaránt. Az érsekújvári központban mintegy száztíz gyerekkel és fiatallal foglalkoznak, most mindannyian várják az útmutatást, a segítséget.

A tanácsadó központot is kénytelenek voltak bezárni, holott csaknem hétszáz ügyfél látogatja, és mintegy húsz százalékuk magyar. Az autizmus egyfajta spektrum zavar, viselkedési tünet együttes. Az autizmussal élő gyerekek rendszerint kommunikációs problémákkal küzdenek, nem tartanak szemkontaktust, nehezükre esik szociális kapcsolatokat kialakítani.

„A súlyos autizmussal élő gyerekeket nevelőknek azt javasoljuk, hogy otthoni körülmények között is legyen meg a napi rutin, az a számukra biztonságot adó egyformaság, amit megszoktak. Meghallgatjuk a szülőket. Van, aki kétségbe esett, mert a szomszédok panaszt tettek a túl hangos, túl zajos gyerekre. Másfajta, hatékonyabb gyógyszereket kellett alkalmazni az egyik fogyatékkal élő fiatalnál, mert nem bírta a bezártságot, nem értette, miért nem mehet ki a lakásból”

– tette hozzá Nagy Anita.

NZ

Hatalmas lelki teher az érintettek számára, hogy végül teljesen le kellett állítanunk a súlyos, halmozottan sérült gyerekeket gondozó központ működését, mert így a nap huszonnégy órájában minden családtagnak alkalmazkodni kell a helyzethez.

Nagy Anitát a szülők a 0905/827377-es telefonszámon érhetik el, és további tájékoztatást kapnak az érsekújvári központ honlapján, vagy közösségi oldalán. A vudpap.sk oldalon ingyenes speciális képességfejlesztő játékokat találhatnak a gyerekek számára, a gyermekpszichológiai kutatóközpont honlapján.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »