Lelki örökbefogadás – rejtett életmentés

Lelki örökbefogadás – rejtett életmentés

Március 25-én, immár negyedik éve Melega Mária és Simko Ilona, a Mária Rádió két önkéntese szervezésében az idén a hívek 45 fős csoportja a szepsi plébániatemplomból vezetve – a koronavírus járványa miatt otthon – ünnepélyesen elkezdték kilenc hónapon át tartó imájukat egy-egy veszélybe került magzatért.

A lelki adoptálás Fatimából indult, majd Lengyelországból az 1980-as években egy zarándoklat alkalmával került Magyarországra. Ezt követően terjedt el több helyen, mind az anyaországban, mind a határon túl.

Azt mondják, a lelki örökbefogadás a hit és a szeretet magasiskolája. Rendszeres napi imára elköteleződni háromnegyed éven keresztül olyasvalakiért, akit még csak nem is ismerünk, és azt sem láthatjuk, hogy az imánk gyümölcseként az illető gyermek megszületik-e, szeretetben felnő-e, igazán szilárd és erős hitet feltételez.

De védelmünkbe venni valakit, aki nem tud küzdeni magáért, aki nem hallathatja a hangját, s ezért a mindenható Istenhez kiáltani érte, nemes cselekedet. Ezért csak köszönni és hálálkodni lehet azért, ha valaki hallgat a szíve indíttatására, és imádkozik egy születendő, veszélybe került gyermekért. Illetve nem csak érte, hanem a családjáért, mert egy gyermek elvesztése egy életre szóló sebet ejt az anyában és az apában, annak ellenére, hogy a krízis idején az abortusz jó döntésnek tűnhetett.

Hírdetés

A lelki adoptálás valójában egy rejtett áldozat, amelyre a Szentírás azt mondja: „S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz” (Mt 6,6). Az imát általában egyedül végzik, kevesen tudják róluk, hogy lelki gondoskodásba vettek egy magzatgyermeket, akit abortusz fenyeget.

Az imádkozók általában soha nem ismerik meg a babát, de többeknek mégis megadatik, hogy kiderül számukra, kiért is imádkoztak. Egy lány, aki pár hetes ima után kérte Istent, mutassa meg neki, hogy kiért imádkozik, aznap kozmetikushoz ment. Beszélgetés közben tőle hallotta, hogy a rokonságban van egy tervezett abortusz. A lelki adoptáló lány azonnal tudta, hogy ez Isten válasza volt. A baba megmenekült, azóta már több mint 10 éves boldog kislány. Egy fiú, akit szintén mélyen megérintett, amikor először hallott a lelki adoptálásról, belekezdett a kilenc hónapon át tartó imába. Pár hónappal később megtudta, hogy a testvére hosszú idő után kisbabát vár, és éppen annyi ideje várandós, mint amióta ő az imát mondja. De van olyan valaki is, aki a 9 hónapos ima végén kezébe foghatta lelki adoptálása gyümölcsét, hazavihette és azóta boldogan neveli, akit a szülei elhagytak.

Elkezdeni kétféleképpen szokták: ha van erre indíttatás, megszervezhető például Gyümölcsoltó Boldogasszony napjára a plébániánkon egy szentmise keretében, amikor a lelki adoptálásra jelentkezők ünnepélyesen elmondják az ígérettétel szövegét, hogy elvállalják a 9 hónapig tartó imát, vagy elkezdheti bárki, bármikor, otthon is, ugyancsak az ígéret elmondásával. Ehhez minden szöveg elérhető a www.lelkiadoptálás.hu honlapon. Ezután már „csak” ki kell tartani. Mivel a kilenc hónap hosszú idő, jó, ha az adoptálók néha összegyűlnek, és közösen mondják el a napi imát, ezzel is erősítve egymást.

Isten ugyanígy szólít, hív mindnyájunkat megvédeni nemzedékünk családjait a világi megfontolásoktól, az „észérvektől”, sajátos önzőségünktől. Testi, lelki anyaságra és apaságra hív minket, hogy társsá legyünk a teremtésben.

Kérjük Szent Józsefet, aki minden tőle telhetőt megtett, hogy betöltse azt a szerepet, amit Isten neki szánt: álljon mellénk is, esdjen ki számunkra bátorságot, hogy mi is felelősséget tudjunk vállalni egymásért, és így a lelki örökbefogadás, a rejtett életmentés révén egy örömtelibb jövő felé vezethessük családunkat, általa népünket és nemzedékünket.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »