Lelki hétvége házaspároknak

„Irgalmas tekintetedtől újjászületek”

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSz) szervezésében idén harmadik alkalommal került megrendezésre a schönstatti családakadémia. A nyolc család szeptember 23-án, péntek este érkezett meg Karácsfalvára a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumba. A vacsorát követően bemutatkoztak a házaspá-rok, elmesélték honnan érkeztek, mi történt velük a hét folyamán.

Szombaton az előadást a házasság lépcsőfokainak bemutatásával kezdte a Magyarországról érkezett Varga házaspár. Elmondták, hogy az ő életükben miként épült fel a kezdetektől mostanáig a házasságuk. Ezt követően időt hagytak a pároknak a hallottak megvitatására, amit délután közös megbeszélés követett. Külön csoportokra bontva, hogy egymást ne befolyásolhassák, elmondhatták véleményüket a férjek és a feleségek is. A vacsorát követően újabb előadást hallhattak a házaspárok az irgalmasságról úgy a családban, mint a külvilág felé. A napot szentmisével zárták.

A gyermeknevelés kérdését vasárnap délelőtt járták körbe a résztvevők. A téma alapját Kentenich József atya, a Schönstatt Mozgalom alapítója és Beller Tilmann atya írásai, neveléssel kapcsolatos fogalmai alkották. Ebéd előtt még sor került a hétvégi „aratásra”, amikor a házaspároknak alkalmuk nyílt a három nap eseményeinek átbeszélésére. A délutáni órákban elbúcsúztak a résztvevők és kellemes érzésekkel indultak haza.

A családok különösen örültek annak, hogy gyermekeiket is magukkal hozhatták, és a szép környezetben testileg-lelkileg kipihenhették magukat, mivel az előadások, foglalkozások alatt a BJMSz ifjúsági csoportja vigyázott a csemetékre. Szabadtéri játékokkal (futball, kézilabda, kosárlabda, tollaslabda), valamint érdekes vetélkedőkkel kötötték le a gyerkőcök figyelmét. A szabadidőben a családok sétálhattak a környéken, használhatták a líceum szaunáját és uszodáját, vagy kedvük szerint pihenhettek a szobájukban.

A résztvevők szerint az egész hétvége légköre barátságosra, őszintére sikerült. Egyszerűen szép volt az együttlét mindenkinek, mintha már régóta ismerték volna egymást. Köszönet érte a szervezőknek, illetve a rendezvény támogatójának, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének.

Bence Marianna

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Nagyszőlősi járás›KarácsfalvaCímkék: BeregszászBeregszászi Járási Máltai SzeretetszolgálatKárpátaljaházaspárokkárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »