Lelki betegséggel magyarázzák szegény kis Ali ámokfutását

Lelki betegséggel magyarázzák szegény kis Ali ámokfutását

Több lelki betegségben szenvedett és gyógyszeres kezelés alatt állt a müncheni lövöldözés elkövetője – jelentette vasárnap a Süddeutsche Zeitung című német lap a hírportálján. A müncheni lap a nyomozás menetét ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a 18 éves német-iráni kettős állampolgárt depresszió, figyelemzavar és szociofóbia (bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás) miatt kezelték, és tavaly két hónapig egy müncheni klinika pszichiátriai osztályán feküdt. Közben az is kiderült, hogy egy évig tervezhette a vérengzést.

A Süddeutsche Zeitung szerint mindemellett a kilenc halálos áldozatot követelő támadás elkövetőjét – aki a lövöldözés végén magával is végzett – erősebben foglalkoztatta az ámokfutás témája, mint ahogy azt a nyomozás kezdetén feltételezték.

Kiderült, hogy felkereste a Baden-Württemberg tartományi Winnendent, ahol 2009-ben egy 17 éves középiskolás lemészárolta kilenc diáktársát és három tanárát, majd iskolája közelében agyonlőtt három járókelőt, és végzett magával.

Érdekelte Breivik ámokfutása

A müncheni lövöldözés elkövetőjét Winnenden mellett nagyon érdekelte a norvég Anders Behring Breivik ámokfutása – a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás – is, amely napra pontosan öt évvel a bajor tartományi fővárosban pénteken elkövetett bűncselekménye előtt történt.


Ali David Sonboly

Érdeklődését jelzi a többi között, hogy számítógépén tárolta a szabadkőműves Anders Behring Breivik 1500 oldalas kiáltványát, amelyet a norvég ámokfutó röviddel a vérengzés előtt tett fel az internetre.

Az interneten vásárolta a fegyvert

A Süddeutsche Zeitung szerint a müncheni lövöldözés elkövetője fegyverét az internet darknet néven ismert részén szerezte be, amelyet a névtelenséget biztosító speciális technológia miatt főleg bűnözők használnak.

Egy úgynevezett reparált színházi fegyvert szerzett, vagyis színpadi kelléknek használt, lövedék kilövésére alkalmatlanná tett fegyverből használható lőfegyverré visszaalakított fegyvert.

A lövöldözés helyszínén 58 lövedékhüvelyt találtak, egy kivételével a tettes fegyveréből származnak – írta a Süddeutsche Zeitung.

Előzőleg a müncheni rendőrség közölte, hogy egy civil ruhás rendőr tüzelt a lövöldözőre, de nem találta el.

Egy éve tervezhette a vérengzést

Az elkövető valószínűleg már egy éve tervezte a vérengzést, és megfogalmazott maga is egy kiáltványt, a szöveg elemzése még nem ért véget – közölték a nyomozás vezetői vasárnap a bajor tartományi fővárosban.

Egyelőre nem tudni, hogy miért éppen München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal szemben lévő gyorsétteremben kezdett lövöldözni, de az biztosnak tűnik, hogy áldozatait nem célzottan választotta ki.

A környék lakossági összetételéből is adódik, hogy a gyorsétteremben mindig vannak “migránsgyerekek” – mondta Robert Heinberger, az LKA vezetője.

Az elkövető 9 embert lőtt agyon, többnyire kiskorúakat, köztük egy 15 éves magyar fiút. A lövöldözés után végzett magával.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

"Folyton azt mondogatta, hogy meg fog ölni minket" – vérfürdőt ígért a müncheni gyilkos

Lövöldözés Münchenben – a kilenc embert agyonlövő támadó németnek mondta magát, de iráni volt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »