Lélegzetvételnyi időt kapnak az aleppóiak

Az orosz fegyveres erők és a velük szövetséges szíriai kormánycsapatok augusztus 11-től napi három órán át minden harci tevékenységet szüneteltetni fognak a szíriai Aleppóban, hogy biztosíthassák a humanitárius segélyszállítmányok biztonságos bejutását a városba – jelentette be szerdán Moszkvában Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője.

„A holnapi naptól, helyi idő szerint 10 és 13 óra között humanitárius »ablakot« létesítünk, ezen idő alatt felfüggesztünk minden harci cselekményt, így a légi- és a tüzérségi csapásokat is, hogy garantálhassuk a humanitárius konvojok biztonságos bejutását Aleppóba” – mondta Rudszkoj.

Az orosz altábornagy továbbá elmondta: katonai szakértőik folyamatosan egyeztetnek humanitárius kérdésekről az ENSZ és az Egyesült Államok képviselőivel. Hozzáfűzte: az Aleppóban indított humanitárius művelet folytatódik, a város felkelők kezén lévő keleti negyedei felé nyitott folyosók éjjel-nappal nyitva állnak.

Stephen O’Brien, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes vezetője a napi háromórás orosz tűzszüneti bejelentésre reagálva úgy vélte: inkább egy 48 órás összefüggő fegyvernyugvásra és egy kétsávos útvonalra volna szükség, hogy elegendő segélyszállító teherautót tudjanak Aleppóba juttatni a város szükségleteinek fedezésére.

Humanitárius folyosók

Moszkva és Damaszkusz erői július 28-tól közösen humanitárius folyosókat nyitottak az ostrom alatt álló Aleppó körül a felkelők ellenőrizte negyedekben élő civil lakosság, továbbá a magukat megadó harcosok életének megóvása céljából. Rudszkoj szerint jelenleg hét ilyen útvonal él, amelyek mentén a civil lakosoknak humanitárius segélyt – élelmiszert, gyógyszereket és egyéb létszükségleti cikkeket – helyeztek el.

Rudszkoj rávilágított arra: nyitva áll egy különleges útvonal is a Castello út közelében, amelyen keresztül a fegyveresek elhagyhatják a várost. Szerinte néhány felkelőegység, belátva a számukra kilátástalan helyzetet Aleppóban, élt is a lehetőséggel, és fegyvereiket megtartva elvonultak.

Nagy erők, nagy veszteségek

Az altábornagy szerint ugyanakkor az aleppói helyzet továbbra is feszült: a lázadók folyamatosan támadják a kormányerőket a várostól délre és északra lévő területeken. Szerinte a támadások célja, hogy fegyvereket, lőszert és terrorcselekményekhez használt robbanószert juttathassanak be a városba.

A felkelők az elmúlt héten nagyjából hétezer fegyverest, harckocsikat és tüzérséget vontak össze Aleppótól délnyugatra. Az elmúlt négy napban viszont a lázadók a harcokban több mint ezer harcost vesztettek, és nagyjából kétezren sebesültek meg soraikban – tájékoztatott Rudszkoj.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »