Lejárt élelmiszereket árusító bolt nyílt Dániában

Nagy siker a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Dániában, már a második ilyen üzlet nyílik meg Koppenhágában. Az ellenőrzött, nem ártalmas élelmiszerek árusító bolt bevételét jótékony célra fordítják, írja az MTI.

Az év elején nyitott meg a Wefood projekt Koppenhága Amager negyedében, majd novemberben már a második üzletet avatták fel a felkapott Norrebro negyedben – írta a Guardian.

Dániában ugyanis nem tilos lejárt szavatosságú élelmiszereket árusítani, ha a csomagoláson feltüntetik, hogy lejárt, valamint ha ellenőrizték, hogy s fogyasztása nem jelent közvetlen veszélyt. „Megnézzük, megszagoljuk, megtapogatjuk a terméket és megállapítjuk, hogy fogyasztható-e” – mondta Bassel Hmeidan, a projekt vezetője.

A termékeket termelők, importőrök, exportcégek és helyi szupermarketek ajánlják fel. A Wefood önkéntesei összegyűjtik és értékesítik őket. Az üzlet bevétele jótékony célokat szolgál.

A modell sikerének egyik kulcsa, hogy a termékek ára körülbelül feleannyi, mint máshol, másrészt sokakat vonz, hogy jó célra fordítják a pénzüket. A készlet viszont nem kiszámítható: a kínálat az adományozóktól függ.

Az élelmiszerpazarlás témája az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap, mert sokszor fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket selejteznek le az árusítók, vagy dobnak ki a fogyasztók. Az elmúlt években egy kezdeményezés hatására Franciaországban megtiltották az eladatlan élelmiszer megsemmisítését, egy nemzetközi kávézóhálózatban pedig szemétbe szánt, ám fogyasztható alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.

Szeptemberben az angliai Leedsben nyitotta meg az ország első hasonló üzletét a The Real Junk Food Project. Az angol projekt elsősorban a szegények élelmezésére koncentrál, a vásárlók a termékekért annyit fizetnek, amennyit tudnak.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO novemberi jelentése szerint az egyik legfőbb probléma, hogy a szupermarketek a tökéletesen kinéző élelmiszereket árusítják. Valamint az, hogy önkényesen használják a „minőségét megőrzi” jelöléseket. A szervezet szerint ha az emiatt eldobott élelmet felhasználnák, azzal el lehetne látni a világ éhezőit.

A világon évente csaknem 1,3 milliárd tonna élelmiszert pazarolnak el, többet mint amennyire a világon éhező egymilliárd ember ellátásához szükség lenne – közölte a FAO.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »