Lejárató tudósítás hazánkról – elemében a svédországi zsidó firkász, illetve „magyar” segítői

Zsidógyűlölet a Svéd Demokraták kirakatállamában – Budapesten a rasszizmus az új normalitás címmel közölt tudósítást Magyarországról a svéd “baloldali” Aftonbladet. Anders Lindberg biztosan vérkelta származású újságírótól nem kaptak hiteles képet az aktuális helyzetről a svéd újságolvasók, hanem sokkal inkább néhány lejárt szavatosságú klisét – reagált a firkálmányra Makkay Lilla stockholmi magyar nagykövet.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A negatív hangú írás kiindulópontja a kutatások szerint legnépszerűbb svéd párt, a Sverigedemokraterna (SD) bírálata, valamint a lengyel és a magyar kormány kritikája, a lap szerint ugyanis az SD hazánkat és Lengyelországot tekinti mintának. A cikk számos tényszerűen téves állítást tartalmaz Magyarországról, kormányzati szereplőket egyáltalán nem kerestek meg.

Az írásban mások mellett Szendrey Orsolya, a budapesti European Roma Rights Center munkatársa, Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, Szigetvári Viktor, a parlamentben egyetlen képviselővel rendelkező Együtt társelnöke, a szocialista Komássy Ákos és Krekó Péter, a Political Capital vezetője szólalt meg.

Makkay Lilla stockholmi magyar nagykövet az Aftonbladet hasábjain akart reagálni az egyoldalú tudósításra. Azonban a lap – amely sokszor kifogásolta a magyar sajtó- és véleményszabadság állapotát – nem közölte a diplomata válaszcikkét, arra hivatkozva, hogy az eredeti cikk a szerkesztőségi vezércikk rovatban jelent meg. Makkay szerint „az Aftonbladet olvasói Anders Lindbergtől nem kaptak hiteles képet az aktuális helyzetről, hanem sokkal inkább néhány lejárt szavatosságú klisét”.

„Az újság olvasói megérdemlik, hogy objektív képet kapjanak a helyzetről” – jegyezte meg Makkay Lilla.

mho nyomán


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »