Lejáratás lehet a fegyverkereskedős riport

Lejáratás lehet a fegyverkereskedős riport

Gyanús részletekre hívta fel a figyelmet Daniel Horodniceanu, a szervezett bűnözés elleni ügyészség vezetője a román fegyverkereskedőkről szóló brit riport kapcsán.

daniel-hodorniceanu-600x400_bDaniel Horodniceanu

Kétségbe vonja a Sky News brit hírcsatorna által illegális román fegyverkereskedőkről készített riport hitelességét Daniel Horodniceanu, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) főügyésze. Horodniceanu hétfőn a vasárnap bemutatott riport kapcsán kifejtette: nem kizárható a lejárató szándék, mivel szerinte a bemutatott puskák inkább vadászfegyvernek tűnnek, ráadásul „irigylésre méltó” az újságírók szerencséje, hogy – még ha azok el is takarták az arcukat – lefilmezhették a fegyverkereskedőket.

„Nem szakértői szemmel néztem a brit újságírók által bemutatott fegyvereket, és első látásra, ismétlem, nem szakértőként nem tűnnek harci eszköznek. Inkább vadászfegyvernek hatnak. Másodsorban irigylése méltó azoknak az újságíróknak a szerencséje, akik lefilmezhetnek három álarcos fegyverkereskedőt, akikről azt állítják, hogy elvették a mobiltelefonjaikat és bezárták őket az autójukba, bár korábban azt is mondták, hogy nem volt térerő. Egyetlen lehetőséget sem zárunk ki. Felvettük a kapcsolatot a partnerintézményekkel, mind a hírszerzéssel, mind a rendőrséggel. Eleget teszünk a feladatunknak, ugyanakkor nem zárjuk ki a lejáratási kísérletet sem. Ahol Nyugat-Európában merényletek történtek, sehol sem igazolódott be, hogy a fegyverek Kelet-Európából származnak” – fejtette ki Horodniceanu.

Azt is elmondta, nem kaptak a hírszerzésről hasonló ügyekről szóló tájékoztatást, ugyanakkor hétfőn is egyeztettek a témában. Hozzátette, még nem indítottak bűnügyi nyomozást az ügyben, de felveszik a kapcsolatot a külföldi partnerintézményekkel. Mint arról beszámoltunk, a tévécsatorna stábja állítása szerint a kapcsolatfelvételt követően hónapokig alkudozott a banda tagjaival, majd amikor megállapodtak, az ország egyik elhagyatott részén találkoztak velük, egy erdőben, ahol nem volt mobil térerő. Az arcukat kámzsával, illetve kendővel eltakaró fegyverkereskedők előbb megmotozták őket, mobiltelefonjaikat bezárták az autóba, majd megmutatták a gépkocsijuk csomagtartójában levő árut.

A fegyvercsempészek amúgy tudtak róla, hogy egy tévéstábbal van dolguk, amely arról készít műsort, milyen könnyű fegyverhez jutni, azonban nem érdekelte őket, mivel azt hitték, ennek ellenére is megvásárolják tőlük a fegyvereket. A fegyvereket a lőszerrel együtt Ukrajnából szerezték be, elmondásuk szerint korlátlan mennyiség áll a rendelkezésükre. Romániából egy másik banda juttatja el őket Nyugat-Európába és a Közel-Keletre. A fő célpont ugyanakkor Nyugat-Európa. Elmondásuk szerint bárkinek eladják a fegyvereket, nem számít, hogy bűnözőkről vagy terroristákról van szó.

A fegyverek között volt egy 3000 euróért kínált távcsöves puska, osztrák Steyr puska, félautomata puskák, vadászpuskák és pisztolyok is. A legnagyobb „sztár” azonban az AK-47-es gépkarabély – a híres Kalasnyikov – volt, amelyet 1700 euróért kínáltak, és amely az iszlamista terroristák egyik legkedveltebb fegyvere. Erre van Európában jelenleg a legnagyobb kereslet. A csempészek elmondták, ők maguk csupán lőfegyverekkel foglalkoznak, de kapcsolatban állnak egy másik bandával is, amely viszont már nehézfegyverzetet is árul a feketepiacon.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »