Lehetséges lépések a háború diplomáciai rendezésére

Lehetséges lépések a háború diplomáciai rendezésére

Sem a háború főszereplőjének számító Egyesült Államok, sem a NATO nem tud megegyezni Oroszországgal, pedig sürgősen megállapodásra van szükség. Oroszország kivételével mindenki egyetért abban, hogy Ukrajna szuverén ország, hiszen még Oroszország partnere, Kína is ezen az állásponton van. Ugyanakkor mindenkinek meg kell értenie, hogy Ukrajna ambícióinak is vannak korlátai – érvel Stephen Bryan.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai bejelentése és Joe Biden amerikai elnök az ENSZ-közgyűlésben elmondott beszéde alapján jelenleg kevésbé tűnik valószínűnek egy nyugati–orosz megállapodás létrejötte. Az orosz–ukrán háború kiterjedésének veszélyét hordozza magában az orosz elnök kijelentése, amely szerint hajlandó nukleáris fegyverrel választ adni a nyugati országoknak, amennyiben folytatják az ukrán haderő támogatását. Diplomáciai rendezés nélkül ugyanakkor nem az a kérdés, hogy ki nyeri a háborút, hanem hogy mi marad a pusztítás után, és megmenekül-e Európa a fegyveres harcok továbbterjedésétől.

Az Asia Times cikkében foglalta össze azokat a lehetséges lépéseket Stephen Bryen, amelyek szükségesek lennének ahhoz, hogy a Nyugat és Oroszország Ukrajna bevonásával, diplomáciai úton rendezze a konfliktust.

„Aki szeptember 21-én hallgatta Vlagyimir Putyin tv-ben elhangzott beszédét, megdöbbenhetett az orosz vezető hangnemén, tanácstalanságán és fenyegetőzésén. Azonban Joe Biden amerikai elnök az ENSZ-közgyűlésben elmondott beszédével csak rontott a helyzeten, amikor minden felelősséget egyértelműen Putyinra hárított” – írta az Asia Times szerzője. A cikk hangsúlyozta: az elmúlt napok eseményeinek számos hatása van, beleértve az ukrajnai háború átterjedését Európa többi részére is.

Ebben a pillanatban nagyobb veszélyben vagyunk, mint a kubai rakétaválság idején, amikor a hidegháború során legközelebb állt a világ egy teljes körű nukleáris háború kitöréséhez – emelte ki a szerző, majd hozzátette: a látottak alapján az amerikai elnök nem fogta fel ennek fenyegetését, és nem érti meg a saját felelősségét sem.

Dr. Stephen Bryen a biztonsági stratégia és technológia szakértője. Vezető pozíciókat töltött be az Amerikai Védelmi Minisztériumban, a szenátus külügyi bizottságában, és egy nagy multinacionális védelmi és technológiai vállalat elnökeként. Jelenleg egy politikai tanácsdó cégnél dolgozik, és rendszeresen publikál különböző lapokba is.

A portál szerint mind az orosz, mind az amerikai elnök elbizakodottak a saját lehetőségeik vonatkozásában. „Úgy tűnik, Biden és Putyin is úgy gondolja, hogy jól játsszák ezt a pókert, amelyben viszont nemcsak ők ketten veszíthetnek, hanem az egész világ” – értékelt a cikk.

A szerző felvetése szerint senki sem állíthat fel olyan elvárásokat, hogy az orosz–ukrán háborúban csak az egyik vagy másik fél győzelme vagy veresége elfogadható.

„Ha Oroszország veszít, tömegpusztító fegyvereket vethet be, vagy az orosz kormány káoszba fulladhat” – mutattak rá.

Mint írták, Biden vakmerő beszéde azonban nem járul hozzá a békéhez, ahogy az Európa vezetőitől vagy a NATO-tól származó különféle kiáltványok sem, majd a szerző kiemelte: hogy Putyin kijelentései még rosszabbak.

A lap hangsúlyozta: lázító retorika helyett gyakorlatias és működőképes megoldásokra van szükség az ukrajnai és oroszországi válság leküzdéséhez. Az utolsó dolog, amire a világnak szüksége van, hogy Putyint valami őrült váltsa az elnöki pozícióban. De az oroszországi káosz már kezdi felütni a fejét, és senki sem tudja megmondani, hogy mi lesz belőle.

Sürgősen megállapodásra van szükség

Hírdetés

Az Asia Times szerint sem a háború főszereplőjének számító Egyesült Államok, sem a NATO nem tud megegyezni Oroszországgal, pedig sürgősen megállapodásra van szükség. Mint írták, Oroszország kivételével mindenki egyetért abban, hogy Ukrajna szuverén ország, hiszen még Oroszország partnere, Kína is ezen az állásponton van.

A lap szerint ugyanakkor mindenkinek meg kell értenie, hogy Ukrajna ambícióinak is vannak korlátai, amelyekben meg kell állapodnia, és nem engedhető meg a háború további mélyülése, hogyha azok az atomfegyverek bevetését vagy egy még nagyobb háború kirobbanását eredményezik Európában. A szerző szerint ebben a háborúban már nem az a kérdés, hogy ki nyer vagy veszít, hanem hogy mekkora pusztítás lesz az eredménye, és hányan fognak értelmetlenül meghalni.

Az Asia Times szerzője javaslatokat is felsorol a konfliktus diplomáciai rendezésére

1. A rendezés alapja egy olyan ajánlatban rejlik, amely megvédi az oroszul beszélő ukránokat, és biztonsági garanciákat nyújt mindkét fél számára. Ez azt jelenti, hogy nincs NATO Ukrajnában és orosz csapatok Ukrajna földjén.

2. A 2015. évi Minszk II. megállapodás rendelkezett arról, hogy Luhanszk és Donyeck Ukrajna autonóm részeivé váljanak. Az egyezmény kikötötte, hogy az ukrán Rada meghozza a felhatalmazó jogszabályokat, de a két megye Ukrajna szuverenitásán és alkotmányán belül fog működni. A 2015-ös minszki megállapodást soha nem hajtották végre, pedig szükség lenne rá.

3. Rendezni kell az autonómia meghatározását, és nemzetközi garanciákat kell adni az orosz ajkú ukrán lakosság védelmére. Oroszországnak és az érintett régiók jogi hatóságainak is meg kell állapodniuk a területeiken élő nem orosz lakosság védelmében.

4. A megállapodást ki kell terjeszteni a Krímre, Szevasztopol kivételével, amelyet Ukrajnának át kell engednie Oroszország számára (beleértve a szükséges kommunikációt és támogatást). Korábban Ukrajna megosztotta Szevasztopolt, de nincs azonnali kényszerítő ok arra, hogy visszatérjünk az ante status quo-hoz.

5. Az USA-nak és a NATO-nak meg kell állapodnia abban, hogy nem helyez NATO-fegyvereket Ukrajnába, és nem kezeli Ukrajnát a NATO tagjaként.

6. A NATO-nak és az USA-nak, illetve Oroszországnak garantálnia kell Ukrajna függetlenségét és meg kell határoznia határait.

7. Ukrajnának bele kell egyeznie az orosz kultúra, nyelv, vallás és oktatási igények tiszteletben tartásába.

8. A Biden-adminisztrációnak és a NATO-nak konferenciát kell tartania Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Vlagyimir Putyinnal, ahova szilárd portfólióval kell érkezniük, beleértve a regionális autonómia meghatározását, a szerkezetátalakítási jogszabályokat és az ENSZ bevonását célzó megegyezésre irányuló szándékot.

9. A háborús bűnösöknek a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) kell felelniük állítólagos bűneikért.

10. Minden foglyot ki kell cserélni. Egyetlen foglyot sem szabad kivégezni vagy megkínozni.

11. Oroszországnak ki kell vonnia minden csapatát a javasolt megállapodás sikeres végrehajtása érdekében, és a két köztársaság haderejét csendőrségre kell csökkenteni.

12. Biden kötöttségei és a NATO szélsőséges álláspontja miatt ennek a diplomáciai és politikai folyamatnak a végrehajtását a legjobban az ENSZ főtitkára tudja megoldani.

Stephen Bryan


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »