Lehetőségek interaktív múzeumlátogatásra

Lehetőségek interaktív múzeumlátogatásra

Hogyan lehet közel hozni a gyerekekhez a közgyűjtemények anyagát, melyek a múzeumpedagógia alapelvei, módszertani lehetőségei? – többek közt ezt ismerteti a Gyertek velünk múzeumba! című kiadvány, amelyről Szállassy Noémi kolozsvári egyetemi tanár, ötletgazda számolt be a Krónikának. 
Kreatív foglalkozásterveket kínál pedagógusok számára a Gyertek velünk múzeumba! című, a kolozsvári Ábel kiadónál napvilágot látott kötet, amely megkönnyíti a múzeumlátogatást mint élményszerű tanulást.

A kézikönyv megszületésének előzményéről, a kötet tartalmáról és célcsoportjáról Szállassy Noémi ötletgazda és szerkesztő, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának munkatársa mesélt lapunknak.

Mint kifejtette, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség 2015-ben szervezett múzeumpedagógiai továbbképzést Szovátán, ahol a meghívott előadók – Vásárhelyi Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa és Molnár József, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársa – bemutatták a múzeumpedagógia alapelveit és egy múzeumi tevékenység megtervezésének lépéseit, módszereit.

„A képzés során szó volt arról, hogy milyen egy interaktív kiállítás, hogyan lehet élővé, a gyermekek számára érdekessé tenni egy múzeumi tárlatot, hogyan kell előkészíteni a múzeumlátogatást, és hogyan lehet az új ismereteket hasznosítani” – fogalmazott a kiadvány kezdeményezője.

Hozzátette, 2017 januárjában ugyancsak ez a két szakember tartott képzést, melyen számos óvónő, tanító, tanár és múzeumpedagógus vett részt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »