Lehetőség a felzárkózáshoz – Ezúttal Marosvásárhelyen zajlik a Digitális Székelyföld

Lehetőség a felzárkózáshoz – Ezúttal Marosvásárhelyen zajlik a Digitális Székelyföld

Szemtanúi vagyunk egy olyan mértékű digitális technológiafejlődésnek és hasznosításnak, amely az egyén mindennapjait befolyásolja. Székelyföld számára a digitális technológia az a lehetőség, amely révén a hazai piacon, de akár a nemzetközi piacon is versenyképes régióvá nőheti ki magát.
A Digitális Székelyföld Konferencia két főszervezőjét kérdeztük a péntektől vasárnapig Marosvásárhelyen zajló rendezvénysorozattal kapcsolatban. Mint megtudtuk, mesterséges intelligencia-bemutató is lesz élőben. Bihari Béla, az IT Plus Cluster elnöke, a Digitális Székelyföld Konferencia főszervezője és a Gnome Design vezetője, illetve Rácz Attila, az IT Plus Cluster alelnöke, a Digitális Székelyföld főszervezője és a Magic Solutions vezetője válaszolt kérdéseinkre.

 – Milyen hozzáállás, motiváció szükséges ahhoz, hogy egy klasztert megszervezz, fenntarts és hasonló kezdeményezésekre ösztönözd, mint amilyen a Digitális Székelyföld Konferencia?

Bihari Béla: – Nagyon kis, de annál lelkesebb a szervezőcsapat. Már év elején leülünk és kigondoljuk a konferenciák gerincét és fő tematikáját. Csak úgy lehet ezt a normál munkaprogram mellett szervezni, ha mindenkiben megvan a kellő elszántság, és napi feladatai közé tudja sorolni a teendőket, a csapat java ugyanis önkéntes klasztertagokból áll. Fontos, hogy a konferencián lehetőség nyíljék minél több szakemberrel, kutatóval vállalkozóval kapcsolatba lépni, mert ez is hozzájárul egy digitális közösség összekovácsolódásához. A hétköznapi hajtásban sokszor nem is tudunk egymásról vagy épp egymás vállalkozásainak digitális szolgáltatásairól.

Itt lehetőség nyílik vállalkozóknak szakmabeliekkel találkozni, de ugyanitt találkozhat a szakma az egyetemi hallgatókkal, friss végzősökkel.

Ez mindenki számára nyerő lehetőség és ez is szándékunk: felpörgetni a fejlődő digitális Székelyföldet.

– Hogyan látják ők az épülő digitális Székelyföldet? Miért prioritás ez manapság? 

Hírdetés

Rácz Attila: – Székelyföldnek is csatlakoznia kell a digitalizálódó régiók körébe. Erdélyben Kolozsvár az egyértelmű zászlóvivő, Európában viszont látunk olyan országokat, mint például Észtország, amely jobbról előz és gazdasági nagyhatalmakat előz meg. Ezt szeretnénk Székelyföldön is elérni, erre hívjuk meg a székelyföldi lakosokat. Úgy véljük,

a digitális világban okosan és gazdaságosan kell összefonódjanak a tradicionális székelyföldi értékek a naprakész innovatív technológiákkal, ezek egymást szolgálják és erősítik.

Erről fogunk beszélgetni a Két székely beszélgetésben Kolumbán Gáborral és Barabási-Albert Lászlóval.

– A Két székely beszélgetésnek mi a története?

Rácz Attila: – Ennek a beszélgetésnek van egy eredeti verziója, amit a barabasi.com oldalon a videos-szekcióban bemelegítésként érdemes megtekinteni. Kolumbán Gábor már a harmadik konferenciánktól velünk van, és nagyon érdekes módon világít rá a székely valóságra, a gyökereinkre, arra hogy honnan is jövünk. Barabási-Albert László munkásságát követem, a legmodernebb tudományok csúcsán kutat, és kiváló eredményeket ér el, de egyik irományában sem mellőzi azt, hogy honnan jön. Úgy érzem, 

e két személy eszmecseréje valós kitörési alternatívát mutathat Székelyföld számára a jövő gazdaságában.

A Startup és Tech panelekben már az iskolások is megtalálják a helyüket és prezentálhatnak, az egyetemisták pedig kiemelt helyet kapnak. A vállalatok digitalizációjában, önkormányzatokról szóló kerekasztalban a középosztályhoz szólunk, de a kutatási területek már minden korosztályhoz szólnak, itt a szeniorok is megtalálják a helyüket. Röviden, azt hiszem, itt nincs korlát.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »