Lehet tüntetni Orbán portája előtt – nagy demokraták fognak tiltakozni a kvótanépszavazás ellen

Jövő vasárnap megtarthatják a korábban letiltott, kvótanépszavazás elleni csendes tüntetést a miniszterelnök háza előtt, miután a bíróság felülírta a rendőrségi tiltást.

Büki Zoltán ellenzéki aktivista bíróságon támadta meg a BRFK vezetőjének tiltó határozatát, amely a szomszédok jogaira hivatkozva nem engedélyezte a tüntetést Orbán Viktor miniszterelnök XII. kerületi háza előtt. A Demokratikus Magyarországért mozgalom vezetője a szerinte értelmetlen kvótanépszavazás ellen tiltakozott volna.

És Büki nem eredménytelenül fordult a bírósághoz – adta hírül a Nol. A bíróság kimondta, hogy a rendőrség rosszul döntött, mert a tüntetők nem sértik mások alapjogait, miközben gyakorolják a sajátjukat, a gyülekezéshez való jogot. Ha Bükiék eltérnek az előre megadott programtól, azaz a csendben üldögéléstől és álldogálástól, az ok lehet a tüntetés feloszlatására, de arra nem, hogy már jó előre be is tiltsák a rendezvényt – mondták ki az ítéletben.

Büki úgy tervezi, jövő vasárnap meg is tartják a demonstrációt a miniszterelnök háza előtt.

Az Alkotmánybíróság júliusi határozatában jóváhagyta a rendőrségnek egy másik határozatát, amely tiltotta az Orbán háza előtti devizahiteles tüntetést. A testület ugyanakkor visszautalta az ügyet a parlamentnek, mondván, törvényileg rendezni kellene az alapjogok – gyülekezési és magánszféra – ütközésének kérdését.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »