Lehet jövője a dízeleknek

A legújabb típusok alig szennyezőbbek, mint a benzinesek.

A lízingszövetség szerint van jövője a korszerű dízelautóknak, amelyek egyre kisebb károsanyag-kibocsátásuk és alacsony fogyasztásuk miatt ismét keresettebbekké válhatnak.

Jelentősen csökkent a személyautók károsanyag-kibocsátása az utóbbi tíz évben, noha a legyártott autók száma nőtt – mutatott rá elemzésében a Magyar Lízingszövetség. Nemzetközi szinten a gépjárműgyártásból származó összes szén-dioxid-kibocsátás 2008 óta 24 százalékkal mérséklődött, az egy autóra jutó kibocsátás pedig 30 százalékkal esett vissza.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) felmérései­re alapozva a lízingszövetség azt írta, a járműgyártáshoz kötődő vízfelhasználás is csaknem harmadával mérséklődött, az egy autó után keletkező hulladék 14 százalékkal csökkent.

Hírdetés

Noha az elmúlt időszak botrányai nyomán a dízelkérdés előtérbe került, több mértékadó felmérés szerint a legkorszerűbb dízelautók a károsanyag-kibocsátást nézve felveszik a versenyt benzinmotoros társaikkal. Tekse Kálmán, a lízingszövetség alelnöke a Fleetnews brit flottapiaci szakportálra hivatkozva azt mondta, a legújabb dízelmotoros autóknak átlagosan 71 százalékkal kisebb a károsanyag-kibocsátásuk, mint benzines társaiké.

A legújabb dízelek ráadásul a valós tesztek alapján 18 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a korábbiak. A nitrogén-oxid-kibocsátás a korszerű dízeleknél kilométerenként 48 milligramm, ami azt jelenti, hogy a legtisztább dízelek már megközelítik a legújabb benzinesekre vonatkozó 36 milligrammos értéket.

A lízingszövetség szerint bár a dízelautók iránti kereslet visszaesett, a jövőben visszafogott károsanyag-kibocsátásuk és alacsony fogyasztásuk miatt ismét keresettebbekké válhatnak a nemzetközi piacon, illetve Magyarországon. Tekse Kálmán szerint a kishaszonjárműveknél és a személygépkocsiknál magas futásteljesítménynél jelenleg még nincs alternatívája a dízelmotoros autóknak. A dízelek ezért igencsak népszerűek a flották piacán.

Ugyanakkor a régebben gyártott – Euro III-as és Euro IV-es környezetvédelmi besorolású – dízelmotoros járművekkel vannak gondok, ezért ezeknek az importja nem javítja a magyar járműállomány állapotát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »