Lehet a bizalom jele is a házassági szerződés

Lehet a bizalom jele is a házassági szerződés

A családi vállalkozás szétaprózódásának megakadályozása vagy éppen az üzleti kockázatok családi vagyontól történő elválasztása is jó indok lehet egy házassági szerződés megkötésére. Takács Diána, a Deloitte Private szenior tanácsadója az InfoRádiónak elmondta, különösen fontos ilyen szerződést kötni, ha nagy értékkel rendelkező társasági részesedések vannak a házastársak tulajdonában, akár külön, akár közösen.
“Ha bármelyik fél kockázatos üzleti tevékenységet folytat, az üzleti vagyonról leválasztható a családi vagyon, illetve kizárható a másik házastárs felelőssége az üzleti tevékenységet folytató házastárs kötelezettségvállalásaiért, tartozásaiért”
– húzta alá Takács.

A Polgári törvénykönyv, mint elmondta, lehetőséget biztosít arra, hogy egy házassági szerződés halál esetére szóló rendelkezést tartalmazzon.

“Ebben az esetben a megkötött vagyonjogi szerződés közös végrendeletnek is minősülhet.

Hogy milyen érvekkel győzheti meg egy ilyen szerződésről az egyik házas fél a másikat?
“Olyan megközelítést javasolok, hogy mielőtt ezt bármelyik fél kezdeményezi, látogassanak meg közösen egy ügyvédet, aki ismerteti velük, hogy a házasságkötésük milyen következményekkel járt az ő vagyoni viszonyaikra,
milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár. Az ügyvéd az egyedi esetre vonatkozó felmérés után részletesen el tudja mondani, hogy mi minősül közös, illetve külön vagyonnak, mihez kell hozzájárulni a házastársnak és mihez nem. Azt tapasztaljuk, hogy amint ezen információk birtokába kerülnek a házastársak, úgy határoznak, hogy saját maguk rendezik a vagyoni viszonyaikat” – fogalmazott Takács Diána.

Bővebben a témáról Paragrafus című magazinunk november 8-i adásában hallhatnak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »