„Legyenek patrióták, ne nacionalisták” – Tőkés szerint a románoknak meg kell érteniük, hogy örömünnepeik számunkra gyászünnepek

„Legyenek patrióták, ne nacionalisták” – Tőkés szerint a románoknak meg kell érteniük, hogy örömünnepeik számunkra gyászünnepek

Olyan ünnepekre van szükség, amelyek nem megosztanak és szembeállítanak, hanem románokat és magyarokat összekapcsolnak egymással – hangzott el a Centenáriumaink – Nagyvárad városnapja címmel tartott nagyváradi sajtótájékoztatón.
Elhibázottnak tartjuk, hogy közös hazánknak olyan ünnepei vannak, amelyek sértik a magyar közösséget. Román honfitársainknak meg kell érteniük és át kell érezniük, hogy ezek az örömünnepeik számunkra gyászünnepek. Éppen ezért nem várhatják el tőlünk, hogy parancsszóra örvendezzünk és tapsoljunk – szögezte le Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke csütörtökön, a Csomortányi Istvánnal, az Erdélyi Magyar Néppárt pártigazgatójával, Bihar megyei szervezeti elnökkel Centenáriumaink – Nagyvárad városnapja címmel tartott sajtótájékoztatót Nagyváradon, és a témában egy nyilatkozatot is kiadott.

A cím kapcsán Tőkés rámutatott, idén több centenárium is van, igaz, a magyar és román százados évfordulók egymással ellenkező előjelűek. Példaként Tisza István száz évvel ezelőtti meggyilkolását, a történelmi Magyarország szétesését említette, amiből az akkori Románia is profitált. Továbbá a gyulafehérvári nemzetgyűlés közelgő centenáriumát Nagy-Románia megszületésének évfordulójaként ünneplik a románok, noha az ugyanazon időben megalakult Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Székely Nemzeti Tanács a magyar érdekek védelmében lépett fel, Erdélyt a történelmi Magyarország elidegeníthetetlen részeként képzelve el.

– vont mérleget az EMNT elnöke.

Konkrét példaként Nagyváradot is megemlítette, amiért értékelése szerint „román honfitársaink igazán hálásak lehetnének”. Hiszen – tette hozzá – száz év után is szinte minden, ami fontos ebben a városban, a régi magyar, zsidó múlt öröksége.

Mit építettek a románok? – tette fel a kérdést az EP-képviselő, és meg is válaszolta: tömbházakat.

A címben szintén szereplő Nagyvárad városnapja kapcsán emlékeztetett, a december elsejei nemzeti ünnephez hasonlóan az is csak a románoknak ünnep, a magyar közösség számára fájdalmat, gyászt jelent. Eközben úgy ünnepelteti a nagyváradi román többségű elöljáróság, mintha a „felszabadító” szovjet és román csapatok 1944-es bevonulására a város minden lakosának büszkének kell lennie. Idén ráadásképpen Gheorghe Funar egykori hírhedt kolozsvári polgármestert is meghaladó provokatív külsőségek jellemezték a város napját, többek között a sok piros-sárga-kék lobogó, kokárda révén.

Hírdetés

„Ilie Bolojan polgármester szándéka és politikája részben érthető: nacionalista városvezetőként a román többség érdekeit képviseli. Mi, magyarok viszont nem nacionalisták, hanem patrióták vagyunk” – fogalmazott Tőkés, idézve Illyés Gyulát, aki szerint „a nacionalista jogot sért, a patrióta jogot véd”. „Azt kívánjuk, hogy a Polgármester úr, a többségi román hatóságok és politikai pártok ne nacionalisták, hanem patrióták legyenek, és védjék, segítsék, támogassák számbeli kisebbségbe szorult magyar közösségünket” – tette hozzá.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt nevében éppen ezért azzal a felhívással fordult Nagyvárad vezetőségéhez, hogy a város napját október 12-ike helyett egy olyan napra tűzzék ki, mely nem megoszt és szembeállít, hanem románokat és magyarokat összekapcsol egymással.

A sajtótájékoztatón az EMNT elnöke rosszallását fejezte ki, amiért az RMDSZ egyes elöljárói ma is együtt ünnepelnek a román nacionalistákkal a magyarság „fekete napjain”, miként tette azt egy korábbi magyar miniszterelnök 2002-ben egy budapesti szállodában. De elítélte Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnököt is, aki az egész Unió ünnepének nevezte Erdély elszakítását Magyarországtól, ezzel megsértve a világ összmagyarságát. Meglátása szerint a szász nemzetiségű Klaus Johannis román államfő is érthetetlen módon ünnepli azt az impériumváltást, amely az őshonos erdélyi német közösség szinte teljes kipusztulását vonta maga után.

Az RMDSZ kapcsán beszélt ugyanakkor arról is, hogy miután Váradon elvesztették szavazóik bizalmát, és a város önkormányzatában ellenzékbe szorultak, állandóan támadják Ilie Bolojan polgármestert, akivel hét éven át együttműködtek.

Ahogy a „magyar kártya” bevetését a román nacionalisták által, úgy a „román kártya” RMDSZ-aktivisták általi alkalmazását is vissza kell utasítani

– szögezte le Tőkés. Beszélt arról is, hogy a jelenlegi sajátos váradi helyzetben, amikor Zatykó Gyula, az EMNP politikusa magyarságügyi tanácsadóként képviseli a magyarságot a legmagasabb szinten, az RMDSZ „ahelyett, hogy örülne, karaktergyilkosságot folytat”. Tőkés támogatásáról biztosította Zatykót.

Az érdekek mentén alakuló etnikai konfliktusok megszűntetését sürgette megszólalásában Csomortányi István is, leszögezve, az RMDSZ most olyan dolgokat hoz fel a városvezetés ellen, amelyek felett szemet hunyt, amikor együtt vezették a várost. Kiemelte ugyanakkor, hogy túlzottak a Zatykóval szembeni elvárások, hogy amit a szövetség önkormányzati képviselőkkel és alpolgármsterrel nem tudott húsz év alatt elérni, azt máris elérje. De – tette hozzá – például a kétnyelvű utcanévtáblák kapcsán folyamatos a nyomásgyakorlás.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »