Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Legyen béke, szabadság és egyetértés!

A Szent Miklós plébániatemplomban tartott szentmisével és Kutsera József lengyel honvéd sírjának megkoszorúzásával emlékezett meg a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete március 6-án a magyar szabadságharc 174. évfordulójáról.

174 évvel a magyar forradalom után ma is ezrek és ezrek kulcsolják össze kezüket, és könnyes szemüket emelik az égre, kérve a Teremtőt hozza el a szomszédos Ukrajnának és a világ minden nemzetének a békét és a szerető megbocsájtást! – kezdte az ünnepi megemlékezést a Vadkerti József esperes-plébános által celebrált szentmisét követően a temető ravatalozójában Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke.

„Vannak napok, amelyeken a világ minden táján szétszórt, egymástól elszakított magyarok együtt vannak. Március tizenötödike, a modern, polgári Magyarország születésnapja, ilyen nap” – kezdte ünnepi szónoklatát a megemlékezésen részt vevő vendégek üdvözlése után Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára.  Görföl szerint olyan másfél év volt ez, mellyel kivívtuk az emberiség jobbik felének a csodálatát, amit a forradalom és a szabadságharc ismert és névtelen hőseinek tettei keltettek, küzdelmük egy jobb és igazságosabb társadalomért sok esetben hősi halállal végződött, de önfeláldozó szellemiségük máig hat.

A dicső dolgok megélése mindig fájdalmas volt, mondta Görföl. „A pillanat parancsának mindig, akkor is engedelmeskedni kellett. Ezeket a pillanatokat más nemzetek fiai, köztük a lengyelek is velünk együtt élték meg. Bizonyság erre Kutsera József sírja is, aki a Pozsony környéki csaták valamelyikében sebesült meg, s maradt velünk, új hazára lelve Püspökiben élete végéig. Hősi cselekedetéért, a magyar ügy felvállalásáért ma is tiszteljük.

Hírdetés

„174 évvel szabadságharcunk után ismét emlékezni jöttünk össze. De elgondolkodunk-e azon, mit is jelenthet számunka 48 márciusa? A nemzet akkori kívánalmait a híres 12 pontban fogalmazták meg, melynek kinyomtatott példányaira – minegy jelszóként – ezt írták:

Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Béke, mert a társadalmi átalakulások csak békében valósíthatók meg. Szabadság, melyért meg kellett harcolni és néha halni” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Görföl hozzáfűzve, a ma élő nemzedékek zöme már örökbe kapta a szabadságot, ezért néha sajnos fogalmuk sincs arról, mi is a szabadság valójában, amely szintén csak egyetértésben valósulhat meg. „S a különböző politikai nézeteket vallók egyetértése sohasem volt ennyire kívánatos, mint ma. Mit kívánhatunk tehát mai emlékezők 2022 márciusában? Legyen béke, szabadság és egyetértés!” – zárta ünnepi beszédét Görföl Jenő.

Ezt követően a megemlékezők átvonultak Kutsera József honvéd sírjához, hogy a 48-as lengyel honvéd sírjánál elhelyezzék a megemlékezés koszorúit és virágait. Az ünnepséget megtisztelte részvételével a Lengyel Köztársaság katonai és légi attaséja, Robert Bala ezredes, Magyarország Véderő attséja, Leskó László Tamás alezredes, a Pozsonypüspöki Csemadok-alapszervezet tiszteletbeli tagja Szelepcsényi Sándor, Pozsony megye alelnöke, Ožvald Erzsébet és Pék Zoltán Püzsönypüspöki polgármestere is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »