Legkorábban novemberben hallgathatják meg a főügyészjelölteket

Legkorábban novemberben hallgathatják meg a főügyészjelölteket

Tekintettel a törvényben foglalt határidőkre legkorábban novemberben hallgathatják meg a főügyészjelölteket – mondta az alkotmányjogi bizottság elnöke, Milan Vetrák.

A bizottsági elnök azt is hozzátette, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök a törvényt érintő észrevételei miatt a parlamentnek szeptemberi ülésén újra kell foglalkoznia a törvénymódosítással.

Boris Kollár, a parlament elnöke valószínűleg már szeptember elsején összehívná a képviselőket az újratárgyalás miatt.

„Mivel a köztársasági elnöknek a főügyészválasztás új módjáról szóló törvénnyel kapcsolatosan vannak észrevételei, ezért a módosítójavaslattal a szeptemberi ülésen foglalkoznunk kell. Ha figyelembe vesszük a törvényes határidőket, akkor a jelölteket legkorábban november elején hallgathatjuk meg” – mondta el a TASR hírügynökségnek Vetrák.

Hírdetés

– tette hozzá.

A Szlovák Köztársaság Főügyészi Hivatala vezető posztjára jelentkezőket az alkotmányjogi bizottságnak kellene meghallgatnia, ugyanakkor részt venne a köztársasági elnöki hivatal képviselője is, ahogy ezt tette az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatásakor is. A hivatalos meghallgatásnak nyilvánosnak kellene lennie, élőben is közvetítenék – ezt a mostani törvénymódosítás írná elő.

Zuzana Čaputová pénteken, július 31-én vétózta meg az ügyészségről szóló törvénymódosítást

– ezen törvény módosítaná a főügyész és a speciális ügyész megválasztásának módszerét. Emiatt a törvényt újra kell tárgyalnia a parlamentnek. A köztársasági elnök meg van arról győződve, hogy az új törvény néhány részletében alkotmányellenes, például a főügyész és a speciális ügyész felmentésével kapcsolatos részeiben. Pénteki sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy ha megtörnék vétóját, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulna jogorvoslatért.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »