Légikikötők a terroristák célkeresztjében

Légikikötők a terroristák célkeresztjében

A nemzetközi repülőterek mindig is a terrorszervezetek kiemelt célpontjai közé tartoztak. Ennek több oka is van: a világ legtöbb országa számára ezek jelentik a kaput a külföld felé, nagy a tömeg, és fontos célszemélyek is megfordulhatnak itt. Az elérhető pusztítás és az általa kapott figyelem egyaránt nagy lehet, ami a terrorizmus lényeges célja.

Még a nemzetközi terrorizmus első nagy hulláma idején, 1972. május 30-án került sor a Tel-Aviv melletti lódi repülőtér (mai nevén Ben-Gurion nemzetközi repülőtér) elleni támadásra. A Népi Front Palesztina Felszabadításáért külső műveleti csoportja (PFLP-EO) által kitervelt akcióban 26-an vesztették életüket, 80-an pedig megsebesültek. Az őröket meglepte, hogy a géppisztolyokkal és kézigránátokkal gyilkoló három támadó mindegyike japán volt, a palesztinokkal együttműködő Japán Vörös Hadsereg (JRE) tagjai. Kettő életét vesztette, egyet pedig elfogtak. Ez utóbbi, Kozo Okamoto 1985-ben egy palesztin– izraeli fogolycsere részeként szabadult, máig Libanonban él.

1975. december 29-én New York LaGuardia repülőterének csomagkiadó termináljánál robbantottak, 11 embert megölve, 74-et megsebesítve. Az ügyet nem sikerült megoldani, bár többen horvát nacionalistákat tettek felelőssé, vagy épp ellenkezőleg, őket befeketíteni akaró jugoszláv–amerikai titkosszolgálati akciót, amely félresikerült.

Terror Ázsiában

1982. augusztus 7-én az ankarai Esenboga repülőtéren az örmény ASALA szervezet Pierre Gulumian-kommandó nevű csoportja hajtott végre merényletet a KLM egyik járatának beszállítása közben. Az 1915-ös népirtásra utalva azt ordibálták, hogy „közülünk több mint egymillióan haltak meg, mit számít, ha tőletek 25-en meghalnak?” A kétórás, túszejtéssel bonyolított összecsapásban a két támadó egyikét lelőtték, a másikat elfogták, de összesen így is kilenc embert öltek meg, 72-t pedig megsebesítettek. 1985. július 15-én ugyancsak az ASALA robbantott, de ezúttal a Párizs–Orly reptéren, a Turkish Airlines pultjánál, 8 embert megölve, 55-öt megsebesítve.

1985. június 23-án a tokiói Narita repülőtéren egy indiai gép fedélzetére szikh terroristák által szánt bomba túl korán robbant, megölve két rakodómunkást.

Izrael ellen

A tegnapi brüsszeli akcióig az európai közvélemény számára a repülőtéri merényletek legemlékezetesebbje kétségtelenül az 1985. december 27-én Bécsben és Rómában az El Al utasai ellen egyszerre elkövetett gépfegyveres-kézigránátos támadás volt. Az Abu Nidal Szervezet (ANO) által a Jasszer Arafat elleni izraeli légitámadás megtorlásaként végrehajtott akcióban 23 ember vesztette életét, 139-en szenvedtek sérüléseket. A schwechati támadásnak ráadásul magyar vonatkozása is van: a sérültek között volt Kibédi Ervin színművész és Szegedi Molnár Géza parodista is, utóbbi deréktól lefelé örökre megbénult. Ugyancsak megsebesült Kapus György, a Malév kirendeltségének vezetője.

A 2001-es New York és Washington elleni támadásokkal nyílt újabb terrorkorszak első jelentős repülőtéri akciójára Los Angelesben került sor 2002. július 4-én. Egy magányos egyiptomi nyitott tüzet az El Al jegyárusító pultjánál várakozókra: egy alkalmazottat és egy utast ölt meg, négy másikat megsebesített, mielőtt az izraeli légitársaság biztonsági emberei megölték volna.

Baszkok, oroszok

2006. december 30-án a Madrid-Barajas repülőtéren a baszk szeparatisták szervezete, az ETA robbantott fel egy teherautót, amely megrongálta a terminált, és elpusztította az egyik parkolóházat. A nagy erejű robbantás szakértők szerint jóval több áldozatot is szedhetett volna: csak a szerencsén múlott, hogy összesen két embert ölt és 55-öt sebesített meg.

Nem csak a nyugati repülőterek kerültek azonban a terroristák célkeresztjébe. 2011. január 24-én az orosz főváros egyik légikikötőjére, Domogyedovóra esett a támadók választása. Az úgynevezett Kaukázusi Emirátus húszéves ingusföldi öngyilkos merénylője, Magomed Jevlojev a testére erősített, mintegy ötkilós bombával 37 embert ölt meg, 173-an megsebesültek.

2014. június 8-án Pakisztánban, a karacsi repülőtéren tíz üzbég iszlamista fegyveres öngyilkos merénylettel 26 embert ölt meg.

Keményebb dió

A repülőtéri támadások szorosan összefüggenek ugyan a repülőgépek ellen tervezettekkel, ám sokkal nehezebben megakadályozhatók. Az, hogy az utasok, kísérőik, a repülőtér személyzetéhez tartozók bejussanak a repülőtér területére, elkerülhetetlen, mert a létesítmény funkcionalitását veszélyeztetné. Több helyütt ezért nemcsak a gépre szállás előtt, hanem a terminálba lépéskor is át kell haladni a mágneskapun, s a csomagokat átvilágítják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »