Légicsapást mért jemeni gyászolókra az arab koalíció

Légicsapást mért jemeni gyászolókra az arab koalíció

Elismerte a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció, hogy ők hajtották végre azt a légicsapást, amely gyászolókat ért és mintegy 140 emberéletet követelt a jemeni fővárosban.

A koalíció által felállított vizsgáló bizottság közleményében hangsúlyozta, hogy a ravatalozóra mért légitámadást hibás információk alapján hajtották végre. Kifejtette: a koalíció a jemeni elnök kabinetfőnökségének környezetéből kapta az információt, amely alapján cselekedett.

A meg nem nevezett forrás arról számolt be, hogy húszi fegyveresek gyülekeznek egy ismert szanaai helyszínen és erősködött, hogy azonnal hajtsanak végre támadást a “legitim célpont” ellen.

A vizsgálóbizottság közölte, hogy a koalíció jemeni légi hadműveleti központja nem kért engedélyt az akcióra az illetékes parancsnoktól és ezzel megsértette a protokollt.

A Szaúd-Arábia vezette koalíció közleményt adott ki, amelyben elfogadta a bizottság megállapításait, valamint hozzálátott a javaslatok megvalósításához.

A koalíció harci repülőgépei október elején két hullámban mértek csapást egy ravatalozóra, amelyben éppen szertartást folyt. Az ENSZ adatai szerint a támadásban 140-en meghaltak és legalább hatszázan megsebesültek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »