Légicsapások: ötven felett a civil áldozatok száma

Legalább 56 civil, köztük 11 gyerek vesztette életét, többtucatnyian pedig megsebesültek kedden a Washington vezette, dzsihadisták ellen szerveződött nemzetközi koalíció légicsapásaiban Szíria északi részén – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Sok sebesült állapota életveszélyes – tette hozzá a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező, londoni székhelyű emigráns szervezet. „A lakosok az Aleppó tartományban található at-Túkhar faluban zajló harcok elől menekültek a hajnali légicsapások idején” – mondta el Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

A koalíció valószínűleg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet közelben található hadállásait akarta célozni, de hibázott – tette hozzá.

At-Túkhar 14 kilométerre északra található Manbídzstől, az IÁ egyik ostromgyűrűbe zárt központjától.

Az AFP francia hírügynökség kérdésére a szövetségesek egyelőre nem tudták megerősíteni az OSDH információit.

Hétfőn már legalább 21 civil vesztette életét a szövetségesek légicsapásaiban ugyanebben a térségben.

A Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) május 31. óta folytatnak offenzívát a több tízezres lakosú Manbídzs és környéke ellen, a szárazföldi hadműveletekhez Washington nyújt légi támogatást. Az észak-szíriai város a dzsihadisták fontos utánpótlási útvonalán fekszik a török határ és az általuk uralt területek között. Az IÁ öngyilkos merényletekkel, aknákkal és pokolgépekkel próbálja akadályozni az SZDE előrehaladását.

A több mint öt éve zajló szíriai konfliktusban eddig legalább 280 ezren vesztették életüket, és több millióan váltak földönfutóvá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »