Légicsapás – Babis helyeselte, Zeman szóvivője bírálta

A cseh külügyi és védelmi tárca helyeselte a légicsapást, Zeman szóvivője viszont bírálta

A cseh külügy- és védelmi minisztérium helyeselte a Szíria elleni légitámadást, amelyet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország hajtott végre szombatra virradóra, Az ügyvezető kormányfő elkerülhetetlennek minősítette a légicsapást. Milos Zeman államfő szóvivője viszont bírálta a történteket.

“A vegyi fegyverekkel a civil lakosságra támadó szíriai rendszer elleni csapás elkerülhetetlen volt. Az első információk alapján pontosan hajtották végre, és olyan berendezéseket érintett, amelyek a vegyi fegyverek gyártására vagy tárolására szolgálnak” – állapította meg Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő a Twitteren.

Hírdetés

Andrej Babis leszögezte: Csehország számára elfogadhatatlan a vegyi fegyverek használata. Felszólította a nagyhatalmakat, hogy keressék a helyzet békés megoldását Szíriában.

A Nyugat támadása üzenet mindenkinek, aki a jövőben továbbra is használni akar vegyi fegyvereket Szíriában – állapította meg nyilatkozatában a cseh külügyminisztérium. “Az Európai Unióval és a többi szövetségessel együtt felszólítjuk a konfliktusban résztvevő összes felet, hogy járuljon hozzá a feszültség csökkentéséhez, újítsák fel a béketárgyalásokat a politikai megoldás érdekében” – olvasható a dokumentumban.

“Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország világosan kinyilvánította, hogy a vegyi fegyverek bevetését semmiképpen sem lehet megtűrni” – írta Karla Slechtová cseh védelmi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében. Slechtová szerint Csehország biztonsága az akció következtében nincs veszélyben.

Milos Zeman köztársasági elnök szóvivője szerint viszont a katonai megoldásnak az utolsónak kellene lennie a lehetséges megoldások sorában. “A katonai megoldás mindig a legutolsó” – állította Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren megjelent bejegyzésében. Ovcácek egy későbbi bejegyzésében bírálta a cseh újságírókat és a civil szervezeteket, akik szerinte lelkesen támogatják a szíriai háború folytatását.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »