Légi mentésből kivont francia helikoptereket kap a honvédség

Légi mentésből kivont francia helikoptereket kap a honvédség

Csütörtöktől két, AS 350 típusú helikopterrel bővül a Magyar Honvédség flottája – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Az Országos Mentőszolgálat később az MTI megkeresésére hozzátette: a mentőszolgálat vagyonkezeléséből a honvédséghez kerülő helikopterek nem fognak hiányozni a légi mentésből, mivel évek óta nem repülhettek légi mentőként.

A HM a közleményében felidézte, a múlt év végén jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter, hogy a magyar állam tulajdonában, de vagyonkezelőként az Országos Mentőszolgálatnál lévő két AS-350B típusú könnyű helikoptert a Magyar Honvédség használja a jövőben. A gépek csütörtökön repülnek át Budaörsről új telephelyükre, a Magyar Honvédség szolnoki helikopterbázisára.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója csütörtök délután az MTI-vel azt közölte: a Magyar Honvédségnek átadandó két AS-350B típusú helikopter a magyar állam tulajdona. Ezek eddig az Országos Mentőszolgálat vagyonkezelésében voltak, de azokat már másfél éve nem használhatták az erre a tevékenységre vonatkozó nemzetközi légügyi előírások miatt.

Ennek nyomán a két helikopter nem fog "hiányozni" a légi mentésből, hiszen azt hét, a nemzetközi előírásoknak mindenben megfelelő EC135-ös mentőhelikopterrel végzi a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. – hangsúlyozta Győrfi Pál.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »