Leghamarabb a nyár végén térhetünk vissza a járvány előtti életünkhöz az egészségügyi miniszter szerint

Leghamarabb a nyár végén térhetünk vissza a járvány előtti életünkhöz az egészségügyi miniszter szerint

Leghamarabb a nyár végén térhetünk vissza a járvány előtti életünkhöz – jelentette ki a román közszolgálati televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, aki hozzátette: bizonyos szokásainkon változtatni kell.
A tárcavezető felsorolta, hogy többek között milyen lazítások lépnek érvénybe a közeljövőben: kinyitnak a bevásárlóközpontok, folytatódnak a sportversenyek (igaz, nézők nélkül), megnyílnak a strandok, ötszáz személynél alacsonyabb nézőszámmal lehet koncerteket szervezni. A miniszter azt mondta: a következő lépés előtt fel kell mérni ezek hatásait.

Hírdetés

Nelu Tătaru közölte, ősztől számolnak azzal is a hatóságok, hogy „együtt fogunk élni a vírussal”, de úgy, hogy a közösségi terjedés nagyon alacsony szintű legyen.

Ugyanakkor arra számítanak, hogy a lakosság egy részében kialakul az immunitás a vírussal szemben. „Egy esetleges második hullám súlyossága attól függ, hogy a lakosság milyen hányadánál alakul ki az immunitás” – magyarázta az egészségügyi miniszter. Hozzátette, valószínűleg június 15-én nyithatnak a bevásárlóközpontok, a nyitás engedélyezése előtt azonban még kielemzik a június 1-jén bevezetett lazítások hatásait.

Tătaru elmondta: az az elképzelés, hogy több lépésben nyissák meg a plázákat, előbb az üzletek nyithatnak, majd a vendéglők, végül a mozik és a játszóházak. A miniszter úgy értékelte, „még időbe telik”, amíg az élet visszatér a normális kerékvágásba. „Lehetséges, hogy a nyár folyamán megnyílnak a délutáni iskolák, a magán bölcsődék és óvodák” – mondta el annak kapcsán, hogy június 12-én véget ér az iskolai év, és a szülőknek nem lesz lehetőségük otthon maradni felügyelni a gyerekeket.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »